Vierailu Mallaskosken panimolle

Lakeuden panimojuhlille Seinäjoelle kannattaa mahduttaa myös panimovisiitti. Mallaskosken Panimon tarkoitusta varten rakennetut tilat ovat kestäneet hyvin aikaa, jo 19 vuotta.

Jyri Ojaluoma on ollut Mallaskosken uuden tulemisen alusta saakka vastuussa oluenteosta. Puheissa vilahtelee tiuhaan Juhani Wallenius, panimomestari emeritus, joka on välittänyt arvokasta tietoa historiallisesta oluenpanosta. – Juhani Walleniuksen mukaan ennen puhuttiin vain katkerohumalista ja aromihumalista, nyt meilläkin pyörii parinkymmenen humalan setti. Lajikkeet kiinnostavat, Ojaluoma mainitsee.

Mallaskosken kunnia-asia on panimon vanhan lagerhiivan käyttö nykyoluissa.- Käytämme kaikissa lageroluissamme alkuperäisen Mallaskosken panimon hiivaa, joka oli tallessa yksityisessä hiivapankissa, Ojaluoma kertoo.

Mallaskosken Panimon repertuaari laajeni huomattavasti viitisen vuotta sitten, kun Captol Invest tuli panimon omistajaksi. Uuden omistajan myötä Ojaluoma on saanut rohkaisua laajentaa lagerista kokeellisempaan suuntaan. Ensimmäisen hapanoluensa Ojaluoma pani yhdessä Maistilan veljesten kanssa. Panimo tekee nyt noin 30 olutta. Brändi on kirkastunut ja Ojaluoma innostunut luomaan yhä uusia sarjoja.

Uusin sarja on True, pienimuotoinen vastalause kikkailulle. Olen tehnyt perusoluiden sarjaan bockin, saisonin ja double IPAn. Paluu perinteisiin lajikkeisiin on nouseva trendi, Ojaluoma linjaa. Tankista maistettu tupla-IPA oli uskomattoman raikas. Baltic Porter saa kypsyä kellarissa vielä hetken, ja tekijä päättää oluen kehittymisen myötä, kelpaako se True-sarjaan.

 

True-sarja on Jyri Ojaluoman näkemys siitä, millaisia oluet ja oluttyylit oikeasti ovat. Sarjan Double IPA on vahva esitys!

 

Panimomestari Jyri Ojaluoma esittelee 19-vuotiasta panimoaan

 

Teksti: Mariaana Nelimarkka

Kuvat: Mallaskosken panimo ja Mariaana Nelimarkka