Maltainen: Ensimmäinen kansainvälinen kirja sahdista

Kirjani Viking Age Brew: The Craft of Brewing Sahti Farmhouse Ale julkaistiin kesäkuussa 2019 Yhdysvalloissa. Kirja tuo sahdin salat kansainväliseen tietoisuuteen ja kertoo, miksi tämä perinnejuoma on merkittävä osa oluen historiaa. Teosta myydään kirjakaupoissa kautta USA:n ja verkkokaupoissa ympäri maailman.

Viking Age Brew -kirjan kansi

Viking Age Brew -kirjan kannessa on Kalle Markkula valmistamassa sahtia Turun Keskiaikaisilla markkinoilla. Kirjan esipuheen kirjoitti Randy Mosher, yksi USA:n arvostetuimmista olutkirjailijoista.

Suomalainen muinaisolut sahti esitellään usein oluttyylien kummajaisena, mutta tuhat vuotta sitten sahdin kaltaiset oluet olivat tyypillistä pohjoiseurooppalaista mallasjuomaa. Erikoisuudeksi nämä perinteet muuttuivat vähitellen vuosisatojen kuluessa, kun nykyaikainen humaloitu olut on syrjäytti Euroopan alkukantaiset perinnejuomat, lukuun ottamatta muutamia syrjäisiä maaseutupitäjiä Pohjoismaissa ja Baltiassa.

Viking Age Brew -kirja kertoo, miksi sahti ja sen sukulaisoluet (koduõlu virossa, gotlandsdricke Ruotsissa, maltøl Norjassa ja kaimiÅ¡kas Liettuassa) ovat paras esimerkki viikinkiajan ja varhaisen keskiajan oluesta. Kirjassa opetetaan valmistamaan aitoa sahtia sekä viikinki- ja keskiajan oluita sahdin perinteestä juontuvin menetelmin.

Nämä ovat uuden kirjani tärkeimpiä johtopäätöksiä ja uutta tietoa verrattuna aiempaan teokseeni Sahti – Elävä muinaisolut (M. Laitinen, J. Silvennoinen ja H. Nikulainen, 2015). Kytkös oluen historiaan ja erityisesti keskiaikaan sekä viikinkiaikaan ovat keskeisiä syitä miksi sain kustannussopimuksen USA:sta ja miksi sahti on kansainvälisesti kiinnostava juuri nyt.

Viking Age Brew on ensimmäinen englanninkielinen kirja sahdista ja yksi harvoista suomalaista ruoka- ja juomakulttuuria maailmanlaajuisesti esittelevistä teoksista. Sahdin ohessa esitellään suomalaisen kulttuurin aakkosia, kuten sauna, ruisleipä ja Kalevala. Kirjan myötä olen nyt suomalaisen ja pohjoismaisen kulttuurin lähettiläs maailmalla.

Kirjan kustansi Chicago Review Press Yhdysvalloissa. USA on nykyään olutkulttuurin suunnannäyttäjä, josta oluttrendit leviävät maailmalle. Tämän vuoksi sahdin maailmanvalloitus kannattaa aloittaa USA:sta. Teosta myydään kirjakaupoissa kautta USA:n sekä verkkokaupoissa ympäri maailman. Pohjoismaissa kirjaa myy esimerkiksi Adlibris -verkkokauppa.

Heinäkuussa (16.7–2.8.2019) teen markkinointikiertueen Yhdysvaltojen länsirannikolle amerikkalaisen olutkirjailijan Jereme Zimmermanin kanssa. Kiertueella esittelen kirjaani neljässä tapahtumassa: Nordic Museum (Seattle), Base Camp Brewing (yhteistyössä kotiolutliike F.H. Steinbartin kanssa Portlandissa) Belmont Station (olutravintola Portlandissa) ja Skål Beer Hall (olutravintola Seattlessa). Käymme myös Ale Apothecary (Bend, Oregon) -panimossa panemassa sahdin tyylistä olutta joka lanseerataan Belmont Station -ravintolassa Portlandissa.

Lisätietoa löydät englanninkieliseltä Brewing Nordic -sivustoltani:

Katso myös kirjaani sivuava Ylen juttu: Ulkomaalaiset arvostavat suomalaista sahtia.