Matkailu avartaa. Oluet huulillamme ja kielillämme.

”Matkailu avartaa” on sanonta, mikä pitää paikkansa monellakin tapaa. Se laajentaa kokemuspiiriä, antaa vapauden tunteen ja uusia elämyksiä. Ruoka ja juoma maistuvat varsinkin ulkomaanreissuilla ihan uudella tavalla kotinurkkiin verrattuna.

Fine dining on yleensä ainakin omalla kokemuksellani keskivertoa parempaa ravintolaruokaa, mutta kovin samankaltaista mantereesta riippumatta. Sen parhaan pihvin, viinin tai jumalaisen kastikkeen voi kokea lähes missä tahansa metropolissa, sen sijaan arkiruoka on monesti paljon mielenkiintoisempi kokemus.

Espanjan läskiset häränhännät, Saksan makkarat, Välimeren alueen tapakset, Yhdysvaltojen siirappiset pannukakut, Lähi-idän hummukset ja leivät…listaa voisi jatkaa loputtomiin. Niinkin arkinen pikaruoka kuin Kebab on Berliinissä, Turkissa tai vaikkapa Venäjällä toisiinsa verraten aivan erilainen kokemus. Mitenkään aliarvioimatta esimerkiksi mainiota turkulaista Kebabia.

Ruuan kyytipojaksi tekee mieli olutta. Kaikissa Googlen käännöspalvelun tuntemissa kielissä löytyy olutta tarkoittava oma sana . Joissakin maissa oluen saatavuus saattaa olla heikko, mutta historia ja kieli tuntevat sen silti.— Hauskaa on mielestäni se, kuinka samanlaisilla sanoilla tätä juomaa nimitetään. Suomi tietysti muutaman muun maan ohella poikkeuksena säännöstä. Olut voisi hyvinkin tulla Ruotsin sanasta öl, mikä naurattaa saksalaisia kovasti, koska se tarkoittaa saksalaisille öljyä. Se mistä ruotsalaiset olut-sanansa keksivät on minulle hämärän peitossa. Joku oppineempi tietää. Olisikohan englannin alesta tai muusta? Espanja (ja latina) käyttävät cervezaa vaikka birrallakin saa asiansa tiskillä selväksi. — Birrasta pääsen aasinsillan kautta sanoihin beer ja bier. Lyhyt selaus Googlen kääntäjäpalvelussa tuottaa seuraavanlaista tulosta. Kooste ei ole kattava, enkä ole kielitieteilijä, mutta väittäisin oluen olevan maailmanlaajuinen kieli.

kiina— —  PíjiÇ”

bulgaria— —  Bira

havaiji— —  Pia

hindi— —  Biyar

igbo— —  Biya

albania— —  Birre

arabia—  Bayra

azeri— —  PivÉ™

bengali— —  Biẏāra

burma— —  Bheyar

haiti— — —  Byèiiri, Beoir

indonesia— —  Bir

japani— —  Biru

kirgiisi —  Pivo

kreikka— —  Býra

kurdi— — —  Bîra

malaiji— — —  Bir

malta— —  Birra

maori— —  Pia

nepali— —  Biyara

somali— —  Biirka

swahili— —  Bia

tadzikki— —  Pivo

tamili— —  Pir

thai—  BeÄ«yrÌ’

turkki— —  Bira

uzbekki— —  Pivo

venäjä— —  Pivo

vietnam —  Bia

zulu— —  Ubhiya

Kyllähän näissä tiettyä samaa kaavaa toistetaan. Olut oli ja on koko maailmaa yhdistävä asia.