Valmistelevaa työtä kotimaisten pienpanimojen etämyyntiin ei ole käynnistetty

Pienpanimoliitto kertoo Facebook-sivujensa kautta Sosiaali- ja Terveysministeriön kommentoineen, että valmistelevaa työtä pienpanimojen etämyyntiin ei ole käynnistetty. Ministeri Katri Kulmuri kertoi Twitterissä toukokuussa, että hallituspuolueet ottavat pienpanimoiden etämyynnin valmisteluun ja päätöksiä saadaan jo kevään lopussa.

Tällä hetkellä ainoa käynnissä oleva etämyyntiä koskeva asia on kansanedustaja Jari Myllykosken(vas) lakialoite. Pienpanimoliitto kokee valitettavana, että asiassa ei ole edetty vaikka tahtotilaa on ollut, allekirjoittihan Myllykosken aloitteet 110 kansanedustajaa.  Pienpanimoliitto lausuu, että nykyisen laisnsäädännön puitteissa kotimaiset pienpanimot ovat  eriarvoisessa asemassa ulkomaisiin suurtoimijoihin nähden.

MIes pipo päässäJuho Virtanen, Pienpanimoliiton viestintäkoordinaattori & Mallasasiamies kertoo; -”Väliaikaisen etämyynnin salliva lakialoite on käsiteltävänä Sosiaali- ja Terveysministeriössä ja luvattuja päätöksiä odoteltiin jo toukokuussa. Olimme asian suhteen täysin pimennossa, eikä asian etenemistä ole helpottanut tiedossa olevat juhannusvapaat ja eduskunnan kesäloma.Mutta tämä oli meille täysi shokki”

Toki ymmärrystä myös löytyi, sillä ajat ovat olleet erikoiset jo vallitsevien olosuhteiden vuoksi; ”Suuri kiitos edelliselle valtionvarainministeri Katri Kulmunille siitä, että hän kuuli pienpanimoiden asiaa ja puhui muutoksen puolesta. Mutta edelleen mitään ei ole tapahtunut, kotimaiset pienpanimot ovat hädässä ja eriarvoisessa asemassa ulkomaisiin toimijoihin verrattuna. Tähän on saatava muutos.” toteaa Virtanen.

Etämyynnin ristiriitakohdat kuljetuksessa

Etämyynnin sallimisen suurimmiksi ristiriitakohdiksi on nostettu henkilöllisyyden todistaminen ja päihtyneelle anniskelu. Logistiikkayritykset, kuten Oy Matkahuolto Ab on varautunut etämyynnin tuomiin muutoksiin omassa toiminnassaan. Nän asiasta kertovat yrityksen myyntijohtaja Juha-Pekka Pirvola sekä pakettipalveluiden johtaja Kati Nevalainen. 

Miten muut alan järjestöt suhtautuvat etämyyntiin?

Keskustelua on herättänyt myös mikä on Päivittäistavarakaupan, Panimoliiton tai Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry kanta lakiehdotukseen? Tämä tulee selväksi Olutpostin kysyessä asiaa suoraa em. tahojen vastuuhenkilöiltä:

Kuvassa mie hymyilee
Kysyttäessä Päivittäistavarakauppa ry.n toimitusjohtaja  Kari Luodolta kantaa lakimuutokseen vastaa hän;  ”Päivittäistavarakauppa ry kannattaa muutosehdotusta eli etämyynnin sallimista pienpanimoille väliaikaisesti. Samalla tulee kuitenkin selvittää pysyvästi etämyynnin sallimista kaikille toimijoille kuten myös päivittäistavarakaupan yrityksille. Koronapandemian aikana ruoan verkkokauppa on kasvanut merkittävästi ja nykyinen alkoholilainsäädäntö on aiheuttanut kuluttajille merkittävää haittaa. Lisäksi se asettaa kotimaiset ja ulkomaiset toimijat eri asemaan.”

 

Mies silmälasit päässä
Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry toimitusjohtaja Timo Lappi on vastauksessaan lyhyt ja ytimekäs;”Kannatamme muutosta. Se olisi tärkeää mm. ravintoloiden yhteydessä toimiville pienpanimoille.”

 

Nainen hymyilee
”Panimoliitto tukee vahvasti etämyynnin laajentamista. On tärkeää, että tämä koskee kaikkia toimijoita.” Toteaa  Riikka Pakarinen Toimitusjohtaja Panimo-ja virvoitusjuoma-teollisuusliitto ry.

Nyt voimassa oleva alkoholilaki ei mahdollista pienpanimoiden etämyyntiä Suomen sisällä, vaikka se on mahdollista EU:ssa ja Suomessa saa tilata alkoholijuomia myös toisesta EU-maasta. Suomen sisäisen pienpanimotuotteiden myynnin  on tapahduttava myyntiluvan saaneessa pienpanimossa paikan päällä. Tällä hetkellä lain mukaan alle 500  000 litraa vuodessa tuottavat käsityöläispanimot saavat myydä tuotteitaan suoraan kuluttajalle 12 % asti omasta myymälästä, kun taas alle 15  000  000 litraa tuottavat pienpanimot saavat myydä maksimissaan 5,5%  tuotteita kuluttajille omasta myymälästään.

Mahdollisen lainmuutoksen toteutuessa etämyyntiluvan saanut pienpanimo saisi kuljettaa tai kuljetuttaa itse tuottamansa alkoholituotteen suoraan asiakkaan kotiovelle ympäri Suomea. Asian käsittelyä ei ole edes aloitettu, joten ei voida sanoa,  kuuluisiko tähän tiettyjä alkoholiprosenttirajoja vai muita ehtoja.

Pienpanimoliitto on itse ehdottanut etämyynnin sallimista vuoden 2020 loppuun saakka, kuten myös Jari Myllykosken (vas) lakialoite, jonka allekirjoitti 110 kansanedustajaa yli puoluerajojen.

Pienpanimoksi luokitellaan panimo, jota tuottaa alle 15  000  000 litraa juomia vuodessa. Käsityöläispanimoksi kutsutaan alle puoli miljoonaa litraa tuottavaa pienpanimoa. Suomessa on yli 100 pienpanimolupaa, Pienpanimoliiton jäseninä on 78 pienpanimoa. Pienpanimot tuottavat hieman yli 20 miljoonaa litraa vuodessa ja työllistävät yhteensä noin 350 henkilöä.

Päivittäistavarakauppa ry (PTY) on päivittäistavarakaupan alalla toimivien yhteisöjen ja elinkeinonharjoittajien yhdistys. PTY on jäsenyritystensä ja päivittäistavarakaupan edunvalvoja elinkeino- ja yhteiskuntapoliittisessa päätöksenteossa. Yhdistyksen tavoitteena on parantaa ja kehittää toimialan ja jäsentensä yleisiä toimintaedellytyksiä. PTY:n jäsenyrityksiä ovat mm.: Suomen Osuuskauppojen Keskuskunta SOK, Ruokakesko Oy, Suomen Lähikauppa Oy, R-kioski Oy, Lidl Suomi Ky, Stockmann Oyj Abp, Wihuri Oy Aarnio, Heinon Tukku Oy, Tokmanni-konserni, Minimani, M Itsenäiset Kauppiaat Oy ja yhteisöjäsenen K-kauppiasliitto ry.

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto ry on olutta, siideriä ja long drink -juomia sekä virvoitusjuomia ja kivennäisvesiä valmistavan kotimaisen panimoteollisuuden edunvalvoja.
Liiton jäsenyritykset ovat  Oy Hartwall Ab, Momentin Group Oy, Olvi Oyj, Red Bull Finland Oy, Saimaan Juomatehdas Oy ja Oy Sinebrychoff Ab

Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry edustaa suomalaista matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajanpalvelualaa. MaRan jäsenten liikevaihto on yli 85 prosenttia toimialan koko liikevaihdosta Suomessa. Yhdistykseen kuuluu 2800 jäsentä, joilla on 7 700 toimipaikkaa. MaRan jäsenyritykset työllistävät noin 70 000 henkilöä. Liiton jäsenistä merkittävä osa on pk-yrityksiä.

Pienpanimoliitto ajaa muutosta alkoholilakiin – etämyynti lailliseksi

Nämä kansanedustajat allekirjoittivat lakialoitteen pienpanimoiden väliaikaisen etämyynnin sallimisesta

Pienpanimoiden etämyynti etenee – Hallitus päättää myynnin sallimisesta toukokuussa

Yli 3000 nimen Oluen etämyynti ja kotiinkuljetus sallittava! adressi toimitettu eduskuntaan

Lue Olutposti -lehden kesänumero nyt ilmaiseksi verkosta!

Oluttutka