Musamiehen Oluet: 55|06 – Brew by Numbers

Sain helmikuun puolessa välissä juuri ennen lomareissulle lähteä olutkauppa Pieneltä melkoisen kiinnostavan paketin, joka sisälsi kuusi kiinnostavaa olutta ja Pienen perustajan Erkki Hämeen ilahduttavan tiedoksiannon.

Woooohhhou!!! Nyt tupsahti tulla melkoinen jymy-ylläripaketti ja ilahduttava uutinen! @pienbottleshop vahvasti mukaan pienpanimoiden maahantuontiin. ?? Panimoina mm. @BrewByNumbers, joista sain maistiaisia. Pien tekee suuren #olutkulttuuri teon! #pientenpuolella ??? pic.twitter.com/5goLg01mpI

— Musamiehen oluet (@Musamiehenoluet) 14. helmikuuta 2018

Olutkauppa Pien aloittaa oman maahantuontitoiminnan, vastatakseen asiakkaiden tuotetoiveisiin. Samalla Pien luo kylmävaraston ja kehittää logistiikkaa. Ideana on tuoda kiinnostavien ja laadukkaiden pienien panimoiden tuotteita asiakkaiden saataville tuoreena sekä Pien-kauppoihin (max 5,5%) että ravintoloihin, mikä hyödyttää kaikkia osapuolia. Tämän taatakseen suunnitelmissa on — saada suurin osa maahantuotavista tuotteista myytyä ennen kuin ne tuodaan maahan, jolloin tuoreus voidaan taata. Tämä palvelee etenkin suosion aallon harjalla surfaavia vahvasti aromihumaloituja oluita.

”Emme halua enää ikinä nähdä suomalaisessa olutravintolassa yli 6kk vanhaa IPA:a, joka valitettavasti on tällä hetkellä kovinkin yleistä.” –— Erkki Häme

Aluksi tuonnissa on vakituiseen noin kahdeksan panimoa, joista yksi on paketin olutmaistiaiset valmistanut Brew by Numbers, mutta lisää pyritään tuomaan. Erkki vihjasi kiikarissa olevan mm. kiinnostavan oloinen Whiplash mikropanimo Irlannista. Itse olen päässyt pari kertaa tätä päivää ennen maistamaan BBNo:n oluita ja muistan ensi kohtaamisen, mikä tapahtui puolitoista vuotta sitten BrewDog Helsinkissä. Tarjoilijan esittelyn perusteella kiinnostukseni panimoa kohtaa heräsi heti, joten paketin sisältö oli erittäin miellyttävä yllätys.

Brew by Numbers panimo pyrkii omien sanojensa mukaan keskittymään laatuun ja juotavuuteen. Oluet nimetään tai oikeammin numeroidaan seuraavalla logiikalla: Ensimmäinen numero ilmaisee oluen tyylin ja toinen kyseisen tyyliin tehtyjen oluiden reseptin kronolgisessa järjestyksessä. Osaa tehdään säännöllisemmin, osa taas on enemmän tai vähemmän kertaluontoisia kokeiluita. Näin panimon sivuilta löytyy myös kaikki vanhat versiot, mikä palvelee intohimoista olutharrastajaa.

Paketti sisälsi seuraavat oluet:

Osassa etiketin ilmoittamat prosentit poikkesivat panimon sivuilla esitettyistä prosenteista, mutta epäselväksi jäi, onko tämä tuotantoerä kohtainen ero vai painovirhe etiketissä/sivuilla. Jos etikettien tiedot pitävät paikkansa, niin neljää ensimmäistä voi löytää ainakin Pienestä ja mahdollisesti muistakin varteen otettavista oluen vähittäismyyntipisteistä, kun taas kahta viimeistä voi saada vain ravintoloista sillä tuskin näitä Alkon valikoimissa tullaan näkemään.

Oman lomareissuni ja tiukan arkeen paluun vuoksi en ole ehtinyt vielä paneutumaan yhteenkään näistä, mutta monet kollegat näyttävätkin jo näitä ehtineet arvostella omissa blogeissaan. Itse aloitan ensimmäiseksi vanhenevalla (BB: 20/03/2018)— 55|06 Double IPA, joka on pullotettu 20/11/2017. Eli BBNo näyttää antavan ainakin IPA-oluille vain 5kk säilyvyyden, mikä on ihan ymmärrettävää. Etiketissä myös muistutetaan säilyttämään tämä olut kylmässä ja pyydetään juomaan tuoreena! Erikseen on kielletty ”iästämättä” tätä olutta (Do not age this beer). Joten onhan se äkkiä juotava pois, ennen kuin vanhenee.

Tämä 55|06 Double IPA on väriltään kuin keltaista ja sameea. Kun vaahtokin on laskeutunut melko nopeasti, niin tämä olut näyttää enemminkin appelsiinimehulta. Tai kaverin Ryb&Deckeristä tehdyltä kiljulta 90-luvulla… Olut ei ainakaan ensimmäisenä tule mieleen.
Tuoksu on käsittämättömän huumaavan hedelmäinen ja raikas. Sen verran reilusti tropiikkia on kehissä, että kuulen korvissani meren kohinan. Mangoa, papaijaa, passionhedelmää, limeä ja greippiä. Lisäksi hieman pihkaa. Nyt ei ole selkeästikään säästelty kuivahumalissa. Tätähän nuuhkii ihan ilokseen.
Maussa on myös reilusti hedelmää. Hyvin mehuisaa! Ja yllättävän raikasta, kun huomio, että tällä on kohta päiväykset menossa. Kunnon hedelmäpommi. On samat hedelmät kuin tuoksussa. Todella maukasta! — Miltähän tämä maistuisi aivan tuoreena.
Suutuntuma on täyteläinen, raikas ja mukavan rapsakka. Lopuksi mukavan hedelmäcocktailin hivenen pihkaiset greipin kuoret kuivattavat limakalvoja.
Kokonaisuudessaan aivan huikean maukas ja hedelmäinen DIPA. En tiedä miten paljon hedelmäisemmältä tämä mahtaisi maistua heti tuoreeltaan, mutta ei se voi kovin paljoa olla olematta hedelmämehua. Piti ihan varmistaa, ettei tähän ole hedelmiä mukaan upotettu. Mutta ei. Vain ohraa, kauraa vettä ja hiivaa. Ja ilmeisen melkoisen reilusti humalaa. Vahva suositus todella hedelmäisten IPA oluiden ystäville. Ja prosentit ei paljoa maistu. Odotan jo kieli pitkällä seuraavaa olutta.

Tuomio:
Tuoksu: 10/10
Ulkonäkö: 2/5
Maku: 10/10
Suutuntuma: 4/5
Kokonaisvaikutelma: 17/20
Yhteensä: 43/50— 

Speksit:
Panimo: Brew by Numbers
Tyyli: Double IPA
Maa: Englanti
Maltaat: — Ohraa ja kauraa
Humalat: — Galaxy ja Mosaic
Alkoholi: 8,2 %
Muuta: Pullotettu 20/11/2017
Mistä: Sain maistiaisen olutkauppa Pieneltä