Musamiehen Oluet: Beer Gook Limfjords Porter – Mikkeller / Thisted Bryghus

Tälle sunnuntai-illalle kaivelin kellarista esiin arvioon kylmempien kelien innoittamana hieman tummempaa ja oletettavasti tuhdimpaa makuelämystä. Mikkellerin ja Thisted Bryghusin yhteistuotos Beer geek Limfjords Porter on lakrtisilla ja kahvilla maustettu yhteistyöolut. Oma kiinnostukseni heräsi erityisesti lakritsin kohdalla. Muutamia lakritsilla maustettuja oluita on tullut maisteltua ja hieman vaihtelevat mielipiteet niistä on jäänyt, mutta lakritsin ystävänä olihan se tämäkin otettava maistoon.
Olut on väriltään sysimustaa ja lähes läpikuultamatonta. Kuohkea vaalean ruskea vaahtokruunu kasvaa reilun 3 cm korkuiseksi, mutta laskeaa melko nopeasti parin millin paksuiseksi hunnuksi.
Tuoksu on huumaavan lakritsinen ja kahvinen. Myös kylmänä. Yllättävän pehmeät aromit.
Maussa ensin hyppää esiin melko nokiset tunnelmat. Sen jälkeen esiin kipuaa pehmeä ja hieman makeahko lakritsi. Jälkimakuun taituttaessa humalointi kipuaa esiin ja muuttaa makumaailman tuhkaisen katkeraksi. Lämmettyään maut pehmenevät ja tasapainoittuvat.
Suutuntuma on alussa pehmeähkö ja täyteläinen alun kuivahkoa nokihyökkäystä lukuunottamatta. Jälkimakua kohti pehmeäyden altaa puskee pintaan kuivattavat nokiset katkerot.
Kokonaisuuten mielenkiintoinen olut, jossa on kyllä reilusti makua. Hieman turhan nokinen ja tuhkainen minun makuuni, vaikka niistä tykkäänkin. Mutta liika on liikaa. Ehkä olisin myös kaivannut lakritsia enemmän esiin. Alku lupaili parempaakin, mutta maku ja suutuntuma akselilla jäätiin visuaalisista ja aromattiisista lupauksista jälkeen. Ei tämä silti huono ole, mutta eipä tule toisten ostettua.

Tuomio:
Tuoksu: 9/10
Ulkonäkö: 4/5
Maku: 7/10
Suutuntuma: 2/5
Kokonaisvaikutelma: 10/20
Yhteensä: 32/50— 

Speksit:
Panimo: Mikkeller / Thisted Bryghus
Tyyli: Porter / Maustettu olut
Maa: Tanska
Väri: 154 EBC
Katkerot: 47 EBU
Kantavierre: 17,3 —°P
Alkoholi: 7,7 %
Muuta:— Kahvia (1%), lakritsia (0,01%)
Mistä:— Prisman Alko, Kuopio

mainos