Musamiehen Oluet: Indie Pale Ale (Scissors) – RPS Brewing

Tänään arviossa Kuopiolaisen RPS Brewingin— Indie Pale Alen kauppavahvuinen versio. Tästä löytyy myös ravintolavahvuinen versio, josta laitan myös arvion muistiinpanoistani toukokuulta, kun kävin Maljassa heti tuoreeltaan maistamassa ravintolavahvuisen version saksista.

Kyseessä on siis verigreipillä höystetty IPA tyylin edustaja, josta on tehty sekä kauppavahvuinen että ravintola vahvuinen versio. Rinnakkain näitä en ole valitettavasti päässyt maistamaan, mutta molempia olen pariin otteeseen testannut.

RPS Brewingin nimihän tulee klassikko pelistä/leikistä kivi-paperi-sakset. Ideana on ainakin tällä hetkellä tuoda oluita kolmen sarjoissa markkinoille, jolloin saamme tarjolle kerralla kolme erityylistä olutta. Ainakin tällä kertaa kaksi niistä on tyylilajinsa mukaisesti tehty jo lähtökohtaisesti ravintolavahvuiseksi, mutta koska Suomi, niin niille on tehty paremman saatavuuden turvaamiseksi myös kauppavahvuiset versiot. An allday, everyday Lager eli kivi onkin jo valmiiksi kauppavahvuinen ja siten se on ainut, joka on sekä ravintolassa että kauppamyynnissä samanvahvuinen. Kiven ja Paperin ravintolaversion olenkin jo toukokuussa arvioinut hanatuotteina.

Kolmen oluen sarjojen lisäksi pulloversioissa voi pelata peliä pulloa vastaan avaamisvaiheessa, sillä korkin sisäpuolella on satunnaisesti joko kivi, paperi tai saksi käsimerkki. Joten #tastethegame.

Scissors eli Indie Pale Ale 4,7%.

Indie Pale Ale 4,7%

Olut väriltään hieman vaalean meripihkan väristä ja hieman sameaa, kun olin näköjään vähän heilautellut pulloa ennen lasiin kaatamista, jollon pohjalta nousi hienoisesti sakkaa ohuesta kerroksesta. Pullossa olut näytti melko kirkkaalta. Valkoista vaahtoa kertyy parisen senttiä ja se laskeutuu melko nopeasti.

Tuoksu pihkaisen havuinen ja greippinen. Miellyttävä ja napakka aromi.

Maussa tulee heti alkuun greippiä ja havuja. Sitten pyörähtää vähän mallastakin, kunnes jatketaan reippaan katkeroiseen, pihkaiseen ja greipin kuoriseen jälkimakuun, joka viipyilee limakalvoilla pitkään.

Suutuntuma on yllättävänkin täyteläinen ja napakka katkerointi ryhdittää sitä entisestään Pienet kokoiset hiilihappokuplat kutittelevat kielen kärkeä antavat terävää särmää greippimäiselle happamuudelle.

Kokonaisuutena erittäinkin maistuva kauppavahvuinen IPA, jossa verigreippi antaa mukavan lisän makuun. Aika havumaisella osastolla kuitenkin liikutaan, kun hedelmäisyys ei kauppavahvuisena pääse niin hyvin esiin. Siitä huolimatta tämä erittäin onnistunut kauppavahvuinen IPA – tai siis Indie Pale Ale – kipuaa parhaiden kauppavahvuisten IPA-oluiden joukkoon heittäen.

Scissors eli Indie Pale Ale 5,6%. Melko
paljon tummempi kuin kauppavahvuinen.

Indie Pale Ale 5,6%(juotu 20.5.2017)

Olut on väriltään mahongin ruskeaa ja sameaa. Pinnalle muodostuu laskettaessa maltillisesti hieman punertavaa vaahtoa.

Tuoksu on hedelmäinen ja marjaisia. Löytyy tästä kyllä greippiäkin. Oikeastaan verigreippikarkin tuoksuinen.

Ensi hörppy tunkee suun täyteen verigreippiä. Siis se todellakin maistuu! Huh! Melko greippipommi. Vähän kuin olisi oluen päälle puristettu kaatamisen jälkeen verigreippistä mehua. Pikkuhiljaa pihkaa ja pähkinää alkaa kaivautumaan esille, kun suu on ensin tottunut greippihyökkäykseen, mutta silti greippi hallitsee kokoajan makumaailmaa.

Tässä on mukavan napsakka runko. Greippi ja humalan katkerot kuivattavat suutuntumaa reilusti.

Kokonaisuuten maukas ja todella greippinen IPA. Ehkä jopa hieman liiankin greippinen. Itselleni ainakin 0,4 dl tuoppi oli oikein riittävä koko, sillä sen verran greippi oli hallitseva elementti tässä. Kauppavahvuiseen suurin ero on ravintola version tummempi ja punaisempi väri sekä vielä selkeämpi greipin maku. Tosin maistoin tämän uudelleen reilut pari viikkoa takaperin ja silloin en maistanut yhtävoimakasta greippisyyttä tässä. Liekkö uudemmassa erässä ollut vähemmän greippiä, sillä samaa erää tuskin toukokuussa ja heinäkuun lopussa oli saatavilla. Kuitenkin edelleen oli hyvää.

Näistä kahdestä liputan himpun verran enemmän ravintolavahvuisen puolesta, vaikka kauppavahvuinen on tyylilajinsa parhaimmistoa. Jos Kuopiossa satutte liikkumaan pe-la, niin iltapäivästä panimon kioski ja tasting room on yleensä auki. Suosittelen pistäytymään paikan päällä. Pääsee vilkaisemaan hieman panimon tiloja, voi maistella hanasta oluita ja ostaa kauppavahvuisia Suomen halvimpaan hintaan laadukkaasta elintarvike kioskista.

Koko originaalikolmikko Ravintola Maljan hanassa.

Katson saisinko aikaiseksi kirjoitettua jossain välissä hieman enemmän juttua panimovierailusta, kun kävin tutustumassa siihen kesäkuussa. Tosin, voisi olla uuden visiitin paikka, jottei muistin syövereistä tule vain vahingossa väärää infromaatiota. Juttua tulee tai sitten ei. Riippuu siitä miten ehtii kirjoitella. Viime aikoina melko huonosti.

5,6%:n tuomio:
Tuoksu: 8/10
Ulkonäkö: 3/5
Maku: 9/10
Suutuntuma: 3/5
Kokonaisvaikutelma: 16/20
Yhteensä: 40/50— 

Speksit:
Panimo: RPS Brewing
Tyyli: IPA
Maa: Suomi
Alkoholi: 5,6 %
Muuta: Verigreippiä
Mistä: Olut- ja viiniravintola Malja

4,7%:n tuomio:
Tuoksu: 8/10
Ulkonäkö: 3/5
Maku: 8/10
Suutuntuma: 3/5
Kokonaisvaikutelma: 15/20
Yhteensä: 38/50— 

Speksit:
Panimo: RPS Brewing
Tyyli: IPA
Maa: Suomi
Alkoholi: 4,7 %
Muuta: Verigreippiä
Mistä: Prisma, Kuopio

mainos