Musamiehen Oluet: Past Masters 1926 Oatmeal Porter – Fuller’s

Pitkänperjantai ja yksi vapaa päivä. Kun joutuu pääsiäislauantaina töihin, niin eipä tule minnekään lähdettyä, joten koetetaan viettää — tämän arkivapaan vähän normaalia viikonloppua vapaammin. Pienimmän nukkuessa päiväunia ja auringon paistaessa kirkkaalta taivaalta mieleen juolahti kantaa terassin pöytä jo ulos ja istahtaa maistelemaan joku olut kellarin kätköistä.— 

Eilen illalla oli tarkoitus maistella ja kirjoitella arvio Põhjalan yhdestä tynnyrikypsytetystä oluesta, mutta nukahdin tytärtä nukuttaessa itse ja heräsin vasta puoli kaksitoista, joten jäi sitten se olut juomatta ja arvio tekemättä. Mietin ensin, että olisin sen ottanut nyt maistoon, mutta jääkaappi kylmänä se ei oikein olisi ollut ihan heti sopivassa lämpötilassa (12-16—°C) ulkona arviointia silmällä pitäen, joten päätin valita jonkun muun. Tällä kertaa päädyin Fuller’sin Past Masters 1926 Oatmeal Porteriin.
Past Masters -sarjan ideana on tuoda valmistukseen Fuller’sin entisten aikojen panimomestareiden parhaita reseptejä. Itse olen ennen tätä maistanut kolmea tämän sarjan olutta ja kaikki ovat olleet oikein maistuvia oluita, joten tältäkin uskallan odottaa paljon.
Past Masters 1926 Oatmeal Porter on ilmeisesti tuotu uudeellen — markkinoille vuonna 2016, sillä se on etiketin mukaan Royal Birthday Special eli Kuningatar Elizabeth II:en 90-vuotissyntymäpäivien kuniaksi tuotantoon otettu. Nopeimmat varmaan huomasivat jo, että 1926 on siis myös kuningatar Elizabethin synnyinvuosi.
1926 Oatmeal Porter on väriltään hyvin tumman ruskeaa, joka kuitenkin auringon valoa vasten paljastuu kauniin punertavaksi ruskeaksi. Vaahtoa muodostuu melko niukahkosti.
Tuoksussa paahteista mallasta, makeaa mallasleipää, suklaata ja hieman kuivattua luumua.
Maku on kahvinen, kuivatun luumuinen, kevyen tummasuklainen. Hieman raaka-lakritsia myös. Jälkimaussa lakritsin seasta puskee esiin pihkaisia havuja sekoittuen luumu-lakritsi-kahvi-soppaan ja viipyillen pitkään limakalvoilla. Vahva, mutta maukas makukokonaisuus. Kahvi korostuu oluen lämmettessä.
Suutuntumaltaan 1926 Oatmeal Porter on täyteläinen ja hieman hapan. Kaura pehmittää kivasti ja taittaa mustaksi paahdettujen maltaiden hapokkuutta. Jälkimaussa tyylilajille ominaninen napsakka humalointi kuivattaa suutuntumaa.
Kokonaisuudessaan Past Master 1926 Oatmeal Stout on maukas ja tasapainoinen porter. Jälleen vahva osoitus Fuller’sin panemisen taidosta. Maukasta ja laadukasta olutta, jota juo mielellään. Kaiken lisäksi koko sarja on mielenkiintoinen kurkistus menneiden vuosien oluiden pariin. Vielä ei ole tullut itselläni yhtään heikkoa Past Masters -sarjan olutta vastaan. Toisaalta ei niitä juuri muutenkaan Fuller’silla tunnu olevan. Suosittelen.

Tuomio:
Tuoksu:— 7/10
Ulkonäkö:— 3/5
Maku: 8/10
Suutuntuma: 4/5
Kokonaisvaikutelma: 15/20
Yhteensä: 37/50— 

Speksit:
Panimo: Fuller’s
Tyyli: Oatmeal Porter
Maa: Englanti
Katkerot: 53 EBU
Kantavierre: 17,1 —°P
Maltaat: Oharaa ja kauraa
Alkoholi: 7,8 %
Muuta:— Resepti vuodelta 1926
Mistä:— Prisman Alko, Kuopio