Musamiehen Oluet: So Last Saison – Mallaskosken Panimo / Põhjala

Tänään arviossa mielenkiintoinen yhteistyöolut So Last Saison. Etiketti herätti heti huomion hyllyssä ja nimen nerokas yhdistelmä kliseistä lausahdusta ja kasari tukkahevifonttia sai spontaanin naurun hörähdyksen aikaiseksi. Ja näin päätyi Mallaskosken Panimon ja virolaisen Põhjala Breweryn yhteistyöolut minun ostoskoriini.
Mallaskoskelta on tullut Black-sarjan myötä viimeaikoina kiinnostavia oluita, myös maitokauppa puolelle. Tähänkin blogiin on muutamista arviot kirjoitettu (Summer WIPA,— Black Pils— ja Kuohu Valioluokka Pale Ale).
Kyseessä on musta saison, johon on käytetty ohra- ja ruismallasta ja kauraa. Koko keitos on tykitetty reilulla humalalla Mallaskosken HopGunilla. Kuulostaa hyvältä.

”From the rural and— dark nature, we at Mallaskoski Brewery, harvest the power to create beers with a deep soul, in which you can taste the strong Finnish temper and the world’s cleanest waters.

This Collaboration with Mallaskoski and Põhjala is a dark saison brewed with Fantome yeast and heavily hopped with our HopGun.”— 

So Last Saison on väriltään sysimusta. Valoakaan vasten oluesta ei meinaa nähdä läpi. Pinnalle muodostuu hyvin kuohkea ja paksuhko maitokahvin värinen vaahto. Vaahto on todella pitkäikäistä ja melkeinpä kermavaahtomaista. Erittäin herkullisen näköinen itseasissa, vaikka ei tuo mieleen kyllä yhtään raikasta saisonia.
Tuoksu on hennon kukkainen, maltillisen paahtomaltainen. Myös pihkaisia havuja.
Maku on yllättävän raikas, vaikka tässä on reilusti paahdetta, jopa kuivaa nokisuutta. Toffeisuutta, kukkaisuutta ja pehmää maltaisuutta löytyy. Maltaissa käytetty ruis terävöittää omalla pähkinäisellä ominaisaromillaa, kun taas kaura vastaavasti pehmentää. Jälkimakuun isketään sitten vielä reilulla humalanyrkillä kurkkuun. Ei överisti, mutta tuntuvasti. Näin humalan ystävänä pidän, kun ei peitä muita makuja alleen.
Suutuntuma on keskitäyteläinen ja pehmeä. Ja kuten jo mainitsin yllättävänkin raikas.— 
Kerrassaan hieno ja maukas saison, jossa on kyllä saisonkin vähän läsnä, mutta en sokkomaistossa tätä saisoniksi olisi ehkä osannut arvata. Etenkään, jos olisi nähnyt oluen värin. Olisin veikannut Black IPAksi, mutta kyllä tässä tiettyjä saison hiivojen kukkaisia vivahteita on löydettävissä. Tykkäsin ja voisinpa ostaa uudelleenkin.

Tuomio:
Tuoksu: 7/10
Ulkonäkö: 4/5
Maku: 9/10
Suutuntuma: 4/5
Kokonaisvaikutelma: 15/20
Yhteensä: 39/50— 

Speksit:
Panimo: Mallaskosken Panimo / Põhjala
Tyyli: Saison
Maa: Suomi / Viro
Väri: 98,1 EBC
Katkerot: 65 EBU
Kantavierre: 13,1 —°P
Maltaat: — Ohra- ja ruismalla, kaura
Alkoholi: 5,8 %
Mistä: Päivärannan Alko, Kuopio

mainos