Musamiehen Oluet: Tuhansien Järvien Pils – Iso-Kallan Panimo

Alku viikosta kaupoilla pyörähtäessäni huomasin Alkon — ohi kävellessäni esittelyhyllyllä Iso-Kallan Savu Kekri oluen, jonka olin ajatellut maistella. Ruokaostosten jälkeen kurvasin Alkon kautta ja olin jo lähdössä pullon kanssa kassalle, kun tuli mieleen tsekata vielä tarkemmin tiedot pullon kyljestä.

Savumärzen. Silloin iski tunne, että tässä on jotain tuttua. Tsekkasin varmuuden vuoksi omia muistiinpanojani aiemmista Iso-Kallan oluista vahvuus täsmäsi arvioimaani— Bierstuben 45-vuotis juhlaolueeseen – jota oli saatavilla myös Holy Smoke nimellä. Kyseessä oli kanssa Savumärzen. Oma epäilykseni on, että kyseessä on sama olut, mutta en ole ehtinyt vielä asiaa tiedustella panimolta.

Vaikka maukas olut onkin kyseessä, niin pistin pullon takaisin hyllyyn, sillä halusin jotain uutta maisteltavaksi. Kiertelin oluthyllyn läpi ja sitten silmiini osui Iso-Kallan toinen olut, Tuhansien Järvien Pils, joka ei vaikuttanut millään tavalla tutulta. Napasin sen ja pari muuta mielenkiintoista uutta tuttavuutta mukaan. Nyt on siis arvioon ilmeisestikin Iso-Kallan Panimon historian toinen pils. Ensimmäien oli ilmeisestikin maukas kauppavahvuinen Keskari Pils. Kyseessä ei ole saman oluen ravintolavahvuinen versio, sillä Keskari Pils oli humaloinnillaan selkeästi Keski-Euroopan Pils-maille kumartava olut, kun taas tämä tällä kertaa arviossa oleva Tuhansien Järvien Pils on puhtaasti jenkkihumaloitu pils. Myös mallaspohjassa on eroa.
Tuhansien Järvien Pils on väriltään kullan keltainen ja ohut vaahtoinen. Hieman harmahtava sävyinen.
Tuoksu on melko mieto, mutta kuitenkin raikas, maltainen ja ruohoinen. Kevyttä pihkaisuuttakin aistittavissa.
Maussa on läsnä reilun ruohoinen ja pihkainen humalan puraisu heti ensihörpystä alkaen. Aika yllättävä, sillä ei tämä mikään Petolintu sentään ole. 30 EBUn katkeroinnilla melkoisen ryhdikäs puraisu on Tuhansien Järvien Pilsiin saatu. Maussa myös kiva mallataisuus taustalla. Jälkimakuuun tulee hieman kumivivahteella sävytetty pähkinäinen ja pihkainen jälkipurenta, joka viipeyilee riittävän pitkään limakalvoilla. Välillä esiin puskee jostain syystä omenaa. Sitä sitrusmaisuutta minusta tässä on melko vähäisesti.
Suutuntuma on katkerohumaloinin vuoksi selkeän rapsakka. Mallasrunko tuo melko täyteläisen suutuntuman.
Tuhansien Järvien Pils on kokonaisuutena nappakkarunkoinen pils, jossa humalointi on tyylisuunnan mukainen. Ruohoisuuden lisäksi mukana on jenkkihumaloista johtuen myös pihkaa ja pähkinäisyyttä. Tämä parani loppua kohden, mutta jotenkin jäi hieman vajaaksi. Joku tässä hieman tökki. Harmillista, sillä sinäänsä tässä on kaikki kohdallaa jenkkityylisempänä Pilsinä.

Tuomio:
Tuoksu: 6/10
Ulkonäkö: 3/5
Maku: 8/10
Suutuntuma: 3/5
Kokonaisvaikutelma: 10/20
Yhteensä: 30/50— 

Speksit:
Panimo: Iso-Kallan Panimo
Tyyli: Pils
Maa: Suomi
Väri: n. 8 EBC
Katkerot: n. 30 EBU
Kantavierre: n. 12,5 —°P
Maltaat:—  Pilsner, Dark Ale, Crystal
Humalat:—  Columbus, Chinook, Amarillo
Alkoholi:— 5,2 %
Mistä: Päivärannan Alko, Kuopio

mainos