MushiMalt: Brooklyn Black Ops & Improved Old Fashioned

Pohdiskelin teemaa olutmaistiaisiin ja selaillessani Saveur-Bieren valikoimaa kiinnitin huomiota alennettuihin Brooklynin isoihin, joita olin hieman kuolannut joskus aiemmin. 30 % alennuksesta huolimatta oluilla oli hintaa 19€ pullolta, joten halvaksi ei maistelu tulisi. Kolmeen pekkaan hinta ei kuitenkaan olisi ylitsepääsemätön, joten oluet lähti tilaukseen.

Viime hetkellä ennen maistinkeja yksi kavereistani joutui perumaan osallistumisensa, joten otimme plän been ja nautittiin kevyempi setti Brooklynereitä. Valitsin pari tuhdimmasta päädystä, joten laseihin kaadettiin— Improved Old Fashioned ja— Black Ops, joista jälkimmäistä olen kuolannut jo useamman vuoden ajan.

Nimensä mukaan Improved Old Fashioned perustuu legendaarisen drinkin reseptiikkaan, joka on tietty mallaspitoisena ehkä hitusen omanlainen esitys. Drinkkihän on melko simppeli – jenkkiviskiä, sokeria ja bitteriä. Koristeeksi hieman sitruunakuorta. Olut puolestaan on tyyliltään maustettu ruisolut, jota on kypsytetty WhistlePigin ruisviskitynnyreissä. Mausteina löytyy pomeranssin- ja sitruunan kuorta, muskottia, kanelia, korianteria, neilikkaa ja keltakatkeroa. Humalina vain Perleä, mallaspuolelta löytyy Glen Eagle Maris Otter, Canadian 2-row, Weyermann Rye, Fawcett Rye ja Fawcett Crystal Rye.

Black Ops on tyyliltään imperial stout, joka sai kypsyä neljän kuukauden ajan Woodford Reserven viskitynnyreissä, jonka jälkeen se pullotettiin flättinä ja tuikattiin eloon samppanjahiivan avulla. Reseptiikkaa ei tuon tarkemmin valaista, mutta maistamalla selviää onko itse olut hyvää. Tätä löytyi Alkosta jokunen vuosi takaperin yli 26 € hintaan 75cl pullolta. Nyt maksoin ”vain” 19 €…

Brooklyn Improved Old Fashioned, 12,8%

Tuoksussa reilua mausteisuutta, joista päällimmäisenä neilikka ja korianteri. Miedosti makean imelää appelsiinisuutta ja ripaus sitruunaa. Muistuttaa kyllä todella paljon Old Fashionedin aromia.

Maussa alkuun hyvin vahva mausteisuus ja makeutta. Neilikkaa, muskottipähkinää, korianteria, piparia ja miedosti anismaisuutta. Makean karamellista appelsiinia, miedosti sitruunaa. Rukisuus tulee etenkin jälkimakuun mennessä, reipasta maltaisuutta, joka jättää miedon leipäisen ja jauhoisen loppusilauksen. Aika mielenkiintoinen olut, joka on enemmän drinkkimäinen kuin olut.

Brooklyn Black Ops, 10,5%

Tuoksussa runsas tumma suklaisuus ja mieto samppanjaisuus. Kahvisuutta, jossa sellaista cremetyylistä aromikkuutta. Jonkin verran makeaa lakritsisuutta ja kevyt bourbonin aromi. Lämmetessä hieman yrttisyyttä ja lisää samppanjahiivaa.

Maussa samanlainen aromimaailma kuin tuoksussa. Suutuntuma alkuun sopivan oloinen, mutta lämmetessä hieman ohentuu. Suklaata, miedosti kahvisuutta ja kevyesti lakritsisuutta. Samppanjahiiva maistuu, jopa minun makuuni ehkä hieman liikaa. Hyvin juotava ottaen huomioon alkoholipitoisuuden. Jää keskinkertaista astetta paremmaksi imperial stoutiksi.

mainos