Olisiko teillä hetki aikaa puhua lagerista?

Terve! Olisiko teillä hetki aikaa puhua lagerista?

Terassit ovat vihdoinkin avanneet pitkän lockdownin jälkeen. Viimeisessä kirjeessäni puhuin jo vähän siitä, miten sessio-oluiden suosio on ollut kovassa kasvussa
lockdownin aikana. Tässä nyt lähipubin terassilla istuessa voin todeta, että täällä Landseers Armsissa juodaan craft lageria ja best bitteriä. Pienen juttutuokion jälkeen
saan selville baarimikolta, että craft lagerit ovat heidän hanoissaan korvanneet
Morettin ja Amstelin asiakkaitten pyynnöistä.

christoffer tuominen

Mutta mistä craft lagerin nousu on tullut? Ainakin näin lyhyellä katsastuksella
varsinkin lockdownin aikana ihmiset ovat oppineet arvostamaan enemmän lähellä tuotettua ja pienyrityksiä. Siihen ajatusmaailmaan sopii erityisen huonosti kasvottomien yrityksien tuottamat makrobrändit. Minkä takia Lontoossa tulisi juoda ”belgialaista” bulkkilageria, jota pannaan Walesissa ja Cornwallissa?

Paikalliset lagerit ovat Lontoossa saaneet enemmän sijaa tiskeiltä ympäri kaupunkia varsinkin, koska sen jälkeen, kun asiakaskunta on herännyt myös siihen, että eräs iso ja suosittu Lontoolainen lager-panimo on AbInbevin omistama, on latu ollut auki muille. Tämä panimo on menettänyt hanoja ja juojia M25n sisällä samalla kun asiakkaat sekä pubit haluavat matalan kynnyksen omaavia laatulagereita.
Täällä Britanniassa onkin viimeisten vuosien aikana syntynyt monta lagerin tekoon erikoistunutta panimoa. Devonissa on aivan huippuluokan lageria tekevä Utopia, Leicestershiressa Braybrooke, Bristolissa Lost & Grounded, Manchesterissa Manchester Union, Hartlepoolissa Donzoko, Lontoossa Bohem, listaa voisi jatkaa kuinka pitkälle tahanssa. Myös niin sanotut ”hype”-panimot ovat hypänneet lagerjunaan ja eri tasoisia lagerviritelmiä ollaan nähty sekä Verdantilta että Deyalta.
Oli aika, kun CAMRA:n propaganda puri myös brittiläisiin craftin juojiin ja
lager-olutta pidettiin kirosanana, mutta nyt tarjolla on taidolla tehtyjä kauniita ja herkkiä makuja täynnä olevia kuninkuusluokan lager-oluita.

Aika on sana, joka toistuu lagereista puhuttaessa, sillä hyvää lageria ei saa ilman aikaa ja kärsivällisyyttä. Ehkä tämän jatkuvan pandemian ja lockdown- kierteen keskellä kärsivällisyys on kasvanut. Kotona on leivottu, kokattu ja pantu kotioluita enemmän kuin koskaan. Aikaa on ollut ja hyvän ruuan ja juoman tekemiseen tarvitsee hyvien raaka aineitten lisäksi nimenomaan aikaa.
Onko lagerin uusi tuleminen ehkä sittenkin linkitetty siihen, että arvostus aikaa vievää herkkää prosessia kohtaan on noussut ja esiin on herännyt ajatus siitä, että on OK ottaa oman aikansa ja nauttia? Kaiken ei ehkä sittenkään tarvitse olla saatavilla just nyt…
Vanha sanonta ”Hyvää kannattaa odottaa” pitää lagereissa paikkansa varsin
hyvin.

Teksti: Christoffer Tuominen

Katso myös:

Lontoon kirjeenvaihtajamme Christoffer Tuominen; Brexit ja korona brittipanimoiden tuho vai pelastus? – Olutposti