Olutkellari: Aass Bock

Aass Bock
  • Tyyli: Dunkler Bock
  • Alk.%: 6,5
  • Panimo: Aass Bryggeri, Drammen, Norja

Tähän väliin sopii ottaa katsaus norjalaiseen olutklassikkoon. Humoristien mieltä lämmittävä Aass Bock on Norjan vanhiman panimon, Aass Bryggerin tunnetuin tuote. Vuonna 1834 perustettu drammenilaisyritys keskittyi alun perin melko laaja-alaiseen palvelutarjontaan metsäteollisuuden, pt-kaupan, leipomon ja panimon voimin. Aassin suku tuli mukaan kuvioihin 1860-luvulla maanviljelijän pojan Poul Lauritz Aassin ostaessa panimon. Sen lisäksi, että Aass on vuonomaan vanhin edelleen toimiva oluen valmistaja, toimii se vieläkin itsenäisenä, suurpanimoista irrallisena yritysenä. Nykyinen toimitusjohtaja Christian August Knudsen Aass edustaa jo suvun viidettä sukupolvea yrityksen peräsimessä.
Aass Bock on tosiaan perinteikäs ja tunnettu tuote Norjan ulkopuolellakin. Sitä voitaneen asemansa perusteella verrata Koffin Porteriin, mutta on pakko myöntää, että itse kuulin siitä ensi kerran vasta tämän Alkoon tulon myötä. Tai olen minä sen varmaan jossain olutkirjassa joskus nähnyt, sillä Aass Bock kuuluu yleensä olevan ainoa esimerkki norjalaisoluista, mikä perinteisemmässä alan kirjallisuudessa on tunnettu. Ihan kiva juomahan tämä lopulta on, vaikkei ehkä lajin huipulle onnistu kiipeämään.

Aass Bock
Punertavan ruskea, kohtalaisen vaahdon kasaava olut. Keskirunsas tuoksun rusehtavan maltainen, pähkinäinen ja kevyen limppuinen. Taustalla on hienoista suklaisuutta sekä kevyttä yrttisyyttä.
Maultaan samaa sarjaa tuoksun kanssa. Melko terävät hiilihapot ohentavat kokonaisuutta harmillisesti, mutta mallaspuoli laittaa kampoihin kohtalaisen hyvin. Lopussa on myös sitruksista, yrttivivahteista purevuutta maun ollessa muutoin tummahkon maltaan, limpun, kaakaon ja pähkinän värittämää. Perushyvä bock kaiken kaikkiaan, vaikka lajin parhaimmistosta jälkeen jääkin.
Tuomio: Hyvälaatuinen bock Norjasta. Ei kuitenkaan aivan huipputasoa.
Pisteet: 34/50

mainos