Olutkellari: Alechemy Photon IPA

  • Tyyli: Session IPA
  • Alk.%: 4,3
  • Panimo: Alechemy, Livingston, Skotlanti

K-Supermarket Länsiväylä on yksi Jyväskylän varmaotteisimmista olutvalikoiman ylläpitäjistä, mitä näihin maitokauppoihin tulee. Länkkärin runsaiden oluthyllyjen perinne on jo pitkä ja muistan sieltä itsekin ”erikoisoluen” jos toisenkin hakeneeni ennen harrastuksen virallista alkamista.
No kauppahan remontoitiin joku aika sitten kokonaan uusiksi ja mittava oluthylly sullottiin melko pieneen nurkkaukseen. En ole varma pienenikö valikoima todellisuudessa ollenkaan, mutta siltä se ehkä vähän vaikutti. Nyt härkää on kuitenkin otettu sarvista ja olutvalikoima on saanut ehkä hieman paremmat paikat läpikulkevan käytävän varrelta ja vaikuttaa taas aiempaa runsaammalta.
Länsiväylä ei sinällään omien kulkureittien varrelle osu, mutta siellä tulee vierailtua silloin tällöin uusien oluttärppien perässä, mutta myös yleisesti rennomman tunnelman sekä mukavasti vaihtelevan elintarvikevalikoiman ja lihatiskin vuoksi. Kaupan oluthyllyjen elämää voi nykyään seurata myös Instagramissa: @oluthylly
Jokunen aika sitten matkaan tarttui skottipanimo Alechemyn mainio session IPA. Panimohan näkyi muuten vastikään vierailleen Maku Brewingillä oluenteon merkeissä eli jotain kollaboakin lienee lähiaikoina tiedossa. Nyt maistelussa oleva 4,3-prosenttinen humalapommi saa voimansa Mosaicista, Ahtanumista sekä Chinookista ja onkin aika mainio heräteostos. Tässä aiheesta hieman tarkempaa kerrontaa:
Kevyen samea, hieman oranssisen keltainen olut kuohkean, jopa hattaramaisen ja pysyvän vaahdon nostava olut.
Keskirunsas tuoksu on pääosin sitrustrooppinen, eniten kenties papaijaa ja aprikoosia sekä nektariiniä henkivän hedelmäinen. Greippi kuitenkin dominoi, vaalea mallas kaikuu taustalla. Pirteä, kevyt ja vahvuuteen hyvin osuva.
Ja maku. Siitä toki huomaa, että sessio-sarjassa painitaan, mutta varsin ennakkoluuloton esitys silti nähdään. Greippinen purevuus on napakkaa, mutta saa kirpakuuden pariksi myös sitrusmaisempaa pirskahtelevuutta. Vaaleat tropiikin hedelmät kuiskuttelevat korvaan, mutta tuo ääni jää hieman kevyemmälle huomiolla. Mallaspuoli on odotetun kevyttä, kuivahkon ranskaleipäistä ja tieltä pois pysyttelevää. Lopetus on napakan puoleinen, greippinen ja nyt myös havuinen. Raikas, sopivan kevyt muttei vetinen. Hyvää sessiotavaraa ronskilla otteella siis.
Tuomio: Maistuvan rapea session IPA skottivoimin.
Pisteet: 34/50

mainos