Olutkellari: Chimay Cinq Cents 2017

Chimay Cinq Cents 2017
  • Tyyli: Abbey Tripel
  • Alk.%: 8,0
  • Panimo: Chimay, Balleux, Belgia
”Tripeliä saatava!”
Tai jotain sinnepäinhän se Reittausblogistikin kesän alkajaisiksi kodassaan karjaisi. Tripeliä löytyy muutama pullollinen Olutkellarinkin kätköistä, vaikken tämän vaalean ja vahvuudessaan usein alkoholin makuisen oluttyylin hienouksia ole oikein koskaan ymmärtänyt. Muutamia hyviä, paikoin jopa erinomaisia, tuotteita tästäkin kastista on toki tullut maisteltua, mutta aika ailahtelevalta tyyliltä se kumminkin on aina vaikuttanut.
Nyt esiin kaivettu Chimayn trappisti-Tripel on viime joulun Alko-kattauksen peruja eli tunnustaa vuosilukua 2017. Valkokorkkinen Chimay on munkkipanimon peruslinjaston tuorein lanseeraaus, mutta ikää silläkin on jo 52 vuotta. Alun perin olut tunnettiin nimellä Chimay Blanche, mutta sittemmin käyttöön on otettu myös Witbierestä paremmin erottuva Triple. Tämä isompi, kolmevarttinen pullokoko on saanut myös lisänimen Cinq Cents. Tuo nimi lanseerattiin Chimayn kaupungin 500-vuotisjuhlan kunniaksi vuonna 1986.
Chimay Cinq Cents 2017
Tummanpuhuvat puna- ja sinikorkkiset Chimayt haastava Triple kuuluu niihin lajityylin edustajiin, jotka osuvat omaan makuhermoon hyvin. Jouluvalikoima-statuksesta huolimatta se osuu hienosti myös kesäkeleihin ja siksipä pullo tuli säästeltyä talven yli sopivaan hetkeen uhrattavaksi. Se hetki oli joku aika sitten kesän ollessa vielä tuoreena iholla.
Tripeleistä kiinnostuneiden kannattaa kurkata alussa mainitun Reittausblogin ansiokasta matkaa näiden belgijuomien maailmaan. Muun muassa tämän chimaylaisen vertaisarvio löytyy linkin takaa, mistä voi klikkailla auki myös useamman kymmenen muun Tripelin kesäarviot:

Trappist-tripelit: Chimay / Westmalle / La Trappe

Chimay Cinq Cents 2017
Kaunis, samean keltainen, monisävyisen syvävivahteinen ja erittäin runsaan, valkean ja kestävän vaahdon nostava olut. Tuoksu istuu kesäiltaan täydellisesti. Vaalea, hedelmäinen ja mausteinen tasapaino tarjoaa paljon nuuhkittavaa. Aromaattisuus ei ole tyystin kadonnut, vaikka vaaleasävyinen rusina sitrusvibaista ja kuivakukkaista tenhoa hieman jo pyrkii peittämäänkin. Kepeä ja viettelevä, oivallinen tuoksu.
Maku lunastaa tuoksun nostattamat odotukset. Se on tuoksua kuivempi, lähinnä vahvemman mausteisuuden ja lopussa nousevan lämmöntunteen vuoksi, mutta edelleen nautinnollinen. Aprikoosimaista ja vaalean rusinaista kuivahedelmää, kevyttä toffeeta, pirskahtelevaa sitrusta ja tuoksua kevyemmin kuivakukkaista parfyymiä. Tasapaino, yhteensointuvuus… Harmonia on se sana, jolla tätä kauneutta kuvailisin. Valkoviinimäisiäkin tuntemuksia herää, eli vaaleaa rypälemäisyyttä on myös tarjolla. Ai että…
Pisteet: 40/50