Olutkellari: HIISI Jumi Brut IPA

HIISI Jumi Brut IPA
  • Tyyli: Brut IPA
  • Alk.%: 6,9
  • Panimo: HIISI, Jyväskylä, Suomi
Jumi valvoo tuolillansa,
huiskii, ampuu nuolillansa,
kuiskii kansaan hävyttömät
paheet, aikeet älyttömät.
Viime vuoden lopulla ensimmäisten joukossa Brut IPA –junaan hypännyt HIISI laajentaa ihanaisen kuivaksi käytetyn oluttyylin saatavuuden myös Alkon hyllymetreille. Kaupoista löytyvä Nuri on osunut paitsi omaan myös kanssakansalaisten makuhermoon, sillä HIISIn Mikko kehui taannoin sen hupenevan kauppahyllyistä selvästi täyttötahtia reippaampaa vauhtia – eikä sitä ihan kamalasti ole tässä keväällä itselle vastaan tullutkaan.
Tämä uusi, 6,9-prosenttinen humalaherkku on osa vasta julkaistua, Alkon muoti-IPOjen erikoiserää. Etukäteen ajattelin, että noinkohan ollaan jo vähän liiankin rungokkaissa lukemissa makeutta välttelevän oluen kohdalla, mutta vielä mitä. Hemmetin hienosti toimiva ja pirteä kesäoluthan tuo lopulta olikin. Jatkoa saisi tulla tällaista yhden kuun kertarykäisyä isommassakin mittakaavassa.
Ottakaahan asianomaiset asiasta koppia, oli se tulppa sitten panimon tahi Alkon päässä. Lähipanimon myötä tuoreudestakaan ei pitäisi hifistelijöiden juuri päästä valittamaan. Alla vielä lainaus olueen liitetyn Jumin syvemmästä olemuksesta.
Jumi on erityisesti suomalais-ugrilaisia kieliä puhuvien kansojen käyttämä yliluonnollisten ilmiöiden, lähinnä panteistisen maailmanhengen nimitys. Jumi aiheuttaa esimerkiksi eläimelle äkillisen taudin ampumalla näkymättömän nuolen. Arvoituksissa jumi on jokin, jolle on ominaista ehdoton paikallaanolo tai jota on mahdoton kiertää.
HIISI Jumi Brut IPA
Iloisen keltainen ja utuinen olut kepeällä vaahdolla. Tuoksu on keväisen hedelmäinen, lähinnä sitrusvivahteinen, mutta myös kohtalaisen trooppinen ja ruohoyrttinen. Ei niin kuivanoloinen, kuin tyylin perusteella voisi odottaa, sillä pientä makeuttakin keksimäisen maltaan alta tuntuisi löytyvän.
Maku onkin sitten kuiva, eli puhuin läpiä päähäni. Sitrusta, greipinkuorta, yrttisyyttä ja trooppisuutta. Paikoin jopa kärkevää, karheaa hedelmäisyyttäkin. Lienee kuivaksi ja greipinsävyiseksi tiivistyvän lopetuksen luoma tehokeino, joka luo mukavaa särmää kokonaisuuteen. Napakka, aromirikas ja kuivaksi vetävä IPAsein. Hemmetillisen hyvä.
Pisteet: 38/50