Olutkellari: Humalove Hammer of Sucellus American Barleywine

Humalove Hammer of Sucellus American Barleywine

Kotimaiset barley winet eivät totutusti puussa kasva saati tynnyrissä kypsy, joten kiertolaispanimo Humaloven jenkkihumaloitu ohraviini oli pakkohankinta. Lohjalla UG Breweryn tykönä valmistettu olut tuli sopivasti syksyä varten Alkon valikoimiin ja kyseessä on käsittääkseni melko rajallisen kokoinen erä.
Harvinaisenpuoleista herkkua siis joka tapauksessa. Lajityyliä kun ei ylettömästi pienpanimoidemme keskuudessa harrasteta. Humaloven näkemykseen sisältyy ohramaltaiden lisäksi myös rukiisen maltaista ryhdikkyyttä sekä vehnä- ja kaurahiutaleita. Humalakuorma on tuotu panimolle täysperävaunurekan kyydissä ja lähtömaaksi on kirjattu Yhdysvallat.
Oluen nimi sekä etiketin kuvitus viittaa kelttien maanviljelyn, metsien ja juomien jumalaan eli Sucellukseen, joka usein kuvataan pitkää vasaraa tai oluttynnyriä kantavana, parrakkaana hipsterinä. Jonkinlainen Pellonpekon sielunveli siis kyseessä…

Humalove Hammer of Sucellus American Barleywine
Punakanruskea, lähes vaahdoton olut. Tuoksu on syvä, voimakas ja jenkkivetoisen aromaattinen. Sitrushedelmäinen, havuinen ja pihkainen kirjo täydentyvät kypsällä luumulla, kuivahedelmillä ja yleisellä, ylikypsällä ja tummalla hedelmäisyydellä. Mukana on myös mukavaa limppua, kevyen pähkinäistä leivosmaisuutta ja toffeista maltaisuutta.
Maku on edelleen vahva, ei aivan yhtä monipuolinen mutta silti runsas ja lämminhenkinen. Greippinen havuisuus on tuoksua voimakkaampaa, aromaattisuudessaan tapviitosmaisiapiirteitä saavan parfyymimäistä. Siirappinen limppu, toffeinen mallas sekä kypsä, kuivahedelmäinen ja tumma luumuisuus heräilevät vasta oluen lämmetessä. Syvyyttä ja tuntuman runsautta runko jää lopulta kuitenkin hieman kaipaamaan, mutta aika napakasti tämä maaliin saakka kantaa.
Lopun greippinen purevuus on varsin tehokasta, mäntyistä lisää saavaa ja ehkä mausteisen potkivaakin. Kokonaisuutena toimiva, lämmittävä ja syksyinen. Mallaspuoli antaa kustannuksellaan aika paljon tilaa humalan rynnistykselle, muttei liiaksi kuitenkaan.
Tuomio: Laadukas, humalavetoinen Barley Wine jossa mallaspuoli antaa purennalle hyvin pelitilaa.
Pisteet: 39/50