Olutkellari: Kotisirkkatortillat


EntoCuben uudet tuttavuudet.
Sirkat tuntuvat tykkäävän valkosipulista.

Nyt kun kotisirkkoja on parin jutun verran lähinnä naposteltu, on aika siirtyä hieman pidemmälle tarinassa. Ensikertalainen löysi nettiä tutkiskelemalla jos jonkinlaisia ohjeita mielenkiintoisen raaka-aineen valmistukseen, mutta päädyin lopulta aika yksinkertaiseen, hyväksi havaittuun linjaan. Tortilloita siis. Koska, miksipäs ei?
Vastaan toki tuli varteenotettava resepti jos toinenkin. Osaa hyvältä vaikuttavaa ja helppoa varten olisi mm. pitänyt vierailla (salaa) kasvitieteellisessä puutarhassa keittiöni perusraaka-aineista puuttuvan kaktuksen vuoksi tai sitten sirkat tuntuivat hukkuvan turhan monien ainesosasten muodostamaan salaliittoon*. Halusin kuitenkin käsitellä sirkkojani suht dominoivana palasena ruokakokemuksessamme hienoksi jauhamisen tai liemeen hukuttamisen sijaan.
Hukuttamisesta puheen ollen, kannattaa kurkata Jaskan frittisirkat, joita voisin itsekin harkita kokeilevani. Jostain (olisiko ollut ihan EntoCuben väen ohje?) eteeni eksyi myös idea hunajapaahdetuista hyönteisistä, joiden pohjalta lopullinen ideani muodostuikin: vaihdoin hunajan vain valkosipuliin, mikä kyllä toimi todella hyvin.— 
Ajatuksissa kävi myös sulan suklaan ja merisuolan kanssa leikittely, mutta se jääkööt seuraavaan kohtaamiseen. Pienen määrän myös savustelin, mutta turhan varovasti kasslerin jälkisavuilla, joista ei sirkkoihin riittävästi makua jäänyt. Lähinnä liika kuivuminen pelotti, mutta ensi kerralla tiedän lyödä sirkat kunnon savuun ja riittävän, muttei liian, pitkäksi aikaa.
Sirkkojen paahtelu pannulla ei ole suurta tiedettä. Tekaisin kylkeen maistuvan, kait vähän salsamaisen tomaattisalaatin ja aateloin täytteet valkosipulisella cremellä. Kas näin ikään:
Helppoa ja maistuvaa…

Valkosipulipaahdetut kotisirkat

 • Reilusti voita
 • Riittävästi kotisirkkoja
 • Pari valkosipulin kynttä
 • Suolaa
 • Mustapippuria
 • Tarvittaessa muita mausteita

Aloitetaan heittämällä voi kuumalle pannulle. Pienen pyörittelyn jälkeen lisätään sirkat ja sekoitellaan sopuisasti.
Käännetään sekaan pari kierrosta suolaa ja mustapippuria myllystä. Levyn voi tässä vaiheessa säätää jo vähän miedommalle.
Lopuksi mukaan puristetaan pari kynttä valkosipulia, jonka voi toki lisätä siipaloitunakin. Jatketaan sekoittelua hetki miedolla lämmöllä ja nostetaan pannu lopuksi levyltä pois.

Tomaatti-paprika –salsantapainen salaatti

 • Muutama tomaatti
 • Puolikas paprika
 • Pienehkö punasipuli
 • Kevätsipuli
 • Loraus öljyä
 • Mustapippuria
 • Suolaa
 • Ruohosipulia
 • Halutessaan voi lisätä myös sitruunan mehua tai chiliä

Valmistus on helppoa. Poistetaan tomaateista siemenet eli vetisimmät osat (menivät suoraan kokille). Valutellaan enemmät nesteet pois ja pilkotaan pikkurillin pään kokoisiksi paloiksi paprikan kanssa.
Silputaan sipulit ja sekoitetaan paprika-tomaatti-kulhossa. Lisätään loput aineet, sekoitetaan ja annetaan asettua jääkaapissa vähintään puolen tunnin ajan.
Siinä sivussa voikin sitten sekoitella soosin valmiiksi eli murskata creme fraichen tai smetanan sekaan valkosipulin kynnen tai parikin, ropauttaa ripauksen mustapippuria, sekoittaa ja laittaa senkin jääkaappiin tarjoilua odottamaan. Maustaminen on makuasia, mutta tässä kohtaa yksinkertainen oli kaunista ja toimivaa.
Lopputulos näyttää kokolailla tältä. Asettelu tosin on kovin epäkäytännöllinen eli täytteet kannattaa pistellä sopuisasti riviin
kuvanmukaisten kasojen sijaan.
Itse nostelin sirkat ja salsat tortillalettujen päälle, lisäsin cremen ja nappasin kotipuutarhasta hieman persiljaa koristeeksi. Hyväksi havaittu tortillalettuohje löytyy KotiTalosta-blogin sivuilta, joten mitäpä sitä suotta uudestaan kirjailemaan.
*monissa resepteissä sirkka oli tosiaan vain yksi ruoan osanen muiden joukossa, mikä kertoo sen arkipäiväisyydestä muissa kulttuureissa.
mainos