Olutkellari: Kukko Red Ale

Kukko Red Ale
Laitilan kevätpaketti sisälsi myös tällaisen punakan värityksen saaneen Red Ale –purnukan. Lajityyppi on yleisesti ottaen itselleni haalean etäinen, mutta viime aikoina herännyt brittiolutkiinnostus on nostanut sen osakkeita yhdessä toisen parjatun oluttyylin eli Brown Alen rinnalla. Huteja ja harmiilisen harmaita tuotoksia näiden joukosta edelleen löytyy, mutta myös iloisen maistuvia ja varmaluonteisiakin kokemuksia on tullut vastaan aiempaa enemmän – myös niissä perinteisemmissäkin tuotteissa, joiden antia en välttämättä ole aiemmin oikein ymmärtänyt.
Laitilan tekemiset ovat olleet viime vuosina aika mukavaa seurattavaa ja Kukko-sarjan perusmaut ovat purreet allekirjoittaneeseen hyvin. Red Ale suuntautuu tosiaan tuonne brittitulkintojen maailmaan, josta löytyy jo ennestään hyvin toimiva Kukko Bitter. Red Ale tarjoaakin sille kivan kaverin ja jatkossa ne saavatkin vuorotella Kukko Hellesin kanssa kaapista löytyvän ”perusvarman janonsammuttajan” roolissa.
Laitilan Kukko Red Ale on hedelmäinen punertava pintahiivaolut. Kukko Red Ale on humaloitu perinteisillä brittiläisillä Target- ja Goldings-humalalajikkeilla, jotka antavat oluttyypille ominaisen mausteisen ja hedelmäisen aromin. Mallaspohjan runkona on käytetty kotimaista Pilsner-mallasta. Erikoismaltaat Carared, Red Ale ja paahdettu ohra antavat oluelle sen tyypillisen punertavan värin ja täyteläisen suuntuntuman.
Kukko Red Ale
Punakanlainen, valkeavaahtoinen olut. Tuoksu on miedohko, brittihenkinen ja toimiva. Toffeisen maltaan keksimäisyys, kypsä kuivahedelmäisyys sekä yrttinen purevuus toimivat hyvin yhteen. Kukkaisuutta, hentoa pähkinää sekä kevyttä mausteisuutta. Aika kiva paketti, joka avautuu hiljalleen ajan kuluessa.
Maku on runsaampi ja tarjoaa hienon brittiparin jo ennestään mainiolle Kukko Bitterille. Keksimäistä, hieman toffeetakin antavaa mallasta, kukkaisaa ja yrttistä humalan kirjavuutta lopussa mukavasti iskevällä katkeruudella. Suht mukavasti etenevä, sopivasti kutkutteleva tunnelma antaa myös tummahkoa brittihedelmää ja on kohtalaisen antavasta maustaan huolimatta aika helppoa kumottavaa – kuvauksen positiivisessa merkityksessä. Tasapainoinen, konstailematon ja linjanmukainen brittiolut, jonka äärelle istuutuu mieluusti uudestaankin.
Pisteet: 35/50