Olutkellari: Kuokkala Pils

Kuokkala Pils

Johan sitä piti silmiä pariinkin kertaa hieraista, kun kuvavirrassani lipui vastaan Kuokkalan kaupunginosan nimikko-olut. Lähempi tarkastelu paljasti tuotteen olevan lähtöisin Uudestakaupungista, Vakka-Suomen Panimon tyköä. Ei siis ollut HIISI tämän paikallisoluen takana.
Muutaman, lähinnä 40520-alueen K-Marketin valikoimista löytyvä olut piti tietenkin hakea talteen, vaikken Kuokkalassa asustakaan – sama area code ja sana ”olut” riittivät kuitenkin houkuttimeksi. Pientä taustatyötä piti asian suhteen tietty harrastaa ja aika nopeasti kävikin ilmi, että Kuokkala-liemi oli itseasiassa tilausetiketöity Prykmestar Pils. VASPihan harrastaa näitä etikettioluita muutoinkin, joten asia ei sinällään tullut yllätyksenä.
Olinkin jo jonkin aikaa miettinyt paluuta kohti olutharrastukseni juuria, eli uusikaupunkilaisten kauppaoluiden läpikäyntiä, joten tämä tuli kuin tilauksesta. Tempauksen organisaattori jäi itseltäni yhyttämättä, mutta mitä ilmeisimmin asia kytkeytyy jollain tapaa alueen K-Market –kauppiaiden toimintaan, kerta tarjonta (ilmeisesti) niiden hyllyihin rajoittuu.
Jyväskylän kuvatuimpia näkyjä? Kenties. Löytyy nimittäin omistakin, vuoden 2011 arkistoista.
Sinällään hauska piirre paikallisromantiikkaa huokuvassa oluessa on sen etiketti, joka itseasiassa kuvaa näkymää Kuokkalasta poispäin, kohti Lutakossa siintävää Horisonttia. Näkymä toki lienee yksi kaupungin eniten kuvatuimpia, iltahämärässä valaistune siltoineen, mutta pitipä tämäkin nyt mainita. Ja kuvauspaikkahan on oikeastaan Ainolaa*, mutta mitäpä pienistä. Ei se Kuokkalan ostari ehkä kuitenkaan kovin myyvä kuvauskohde olisi oluen kyljessä ollut, eihän? No ei. Uutena maamerkkinähän Kuokkalalla on tuo palkintoja kerännyt ”puutalokorttelin” alku, mutta ei se ehkä ihan kuvauksen arvoinen tekele ole.
Itse muuten kiinnitin huomiota sillasta otetun kuvan kännykkäkameramaisuuteen eli aika synkän värittömään ilmeeseen, mutta paikallistuntemusta omaavat kommentoijat osoittivat myös etiketissä komeilevan The taste of a pure lake –tekstin koomisuuteen, mikäli se Jyväsjärveen tosissaan viittaa. Onhan se kieltämättä hassu tokaisu, vaikkei määreisessä muodossa itseasiassa olekaan. Slogan ei kuitenkaan olutta pahenna, sillä Prykmestar Pils on hyvälaatuinen, perusvarma kauppapils ja saksalaistyylisenä VASPin varminta osaamisaluettakin. Toimii hyvin.
Niin juu. Ja kerta Prykmestar Pils täyttää gluteenittoman oluen määritelmän (alle 20mg/kg), voisi Kuokkala Pilsinkin olettaa raja-arvon alle painuvan…
*Joojoo, tokihan se Ainolanrantakin Kuokkalaan lasketaan, mutta Ainolana minä tuon alueen olen oppinut tuntemaan.
Kuokkala Pils
Vaalea, viljavan keltainen ja kaunisvaahtoinen, kirkas olut. Tuoksu on raikas, vaalean maltainen ja yrttisen ruohoinen. Maltaan joukossa on kevyttä makeutta sekä hienoisen ruskistunutta paahtoleivän reunaa. Nämä kaksi elementtiä tuntuvat oikeastaan liittyvän yhteen, vaikka aika pienestä nyanssista puhutaankin. Hyvältä vaikuttaa.
Maultaan tuoksun linjoilla. Vaalean paahtoleipäinen maltaisuus toimii hyvin ja oikeastaan läpi maun mukana kulkeva, hieman yrttiä sisältävä ruohikon puraisu voimistuu loppua kohden. Jälkipurenta onkin puhdas ja kohtalaisen napakka, oluen muutoin täyttäessä raikkaan ja pirteän lageroluen paikan. Purenta voisi omaan makuun hieman ronskimpikin olla, mutta perhanan tasapainoinen suoritus tämä oikeastaan juuri tällaisenaan on.
Tuomio: Tasapainoinen ja sopivasti puraiseva Pils kotimaisen laatupanimon linjastolta.
Pisteet: 31/50

mainos