Olutkellari: Kvarken Lighthouse Watchman & Home Port

Pikapiipahdus Vaasassa kartutti kotimaan oluttietämystä kahdella uudella oluella.
Satapäinen pienpanimojoukkiomme tarjoilee tänä päivänä enemmän maisteltavaa kuin mitä yksittäinen olutblogisti ehtii lasiinsa haalia. Toki Keski-Suomesta ei aivan kaikkien toimijoiden makuja edes saa, mutta aikamoisen urakan edessä sitä tuntuu nytkin jo olevan. Itsellänikin taitaa olla vielä useampikymmen panimo kokonaan maistamatta, vaikka yritän parhaani mukaan näitä aukkoja pienpanimokartassa täytellä.
Kesälomareissu puuduttavista maisemistaan tunnetulle Härmän seudulle soi myös pienen levähdyksen kuvankauniissa Vaasassa. Lähinnä yöpymis- ja lepopaikan virkaa toimittanut kaupunki soi kuitenkin pienen näytteen paikallisesta olutosaamisesta eli yhytin kuin yhytinkin jo hyvän aikaa himoitsemani Kvarkenin oluita.
Ensimmäinen kohtaaminen tapahtui eräässä keskustan ketjuravintolassa, josta paikallista olutta sai tarjoilijalta kysymällä. Lapparit ja vastaavat kyllä lueteltiin, eli pientä valveutuneisuutta ja kepillä jään tökkimistä paikallismakujen nappaaminen näemmä vaatii. Merenkurkkupanimon vaalea majakan kellomies eli Lighthouse Watchman Pilsner sai siis luvan toimia ensikosketuksena mielenkiintoisen toimijan oluttarjontaan.

Kvarken Lighthouse Watchman

Pilsener / 4,7% / Kvarken Brewery, Söderudden, Suomi

Vaalea ja lasissa kutsuvasti kihelmöivä Pils osoittautui oivalliseksi valinnaksi kana-vuohenjuusto-salaatin rinnalle. Kvarkenilainen puree melko ronskisti, mutta tarjoaa vastapainoksi vaalean maltaan yllättävänkin pyöreää läsnäoloa. Humala on kuitenkin pääosassa, aivan kuten pitääkin ja sen ruohoinen, heinäinen sekä hivenen sitruksinenkin tarjonta toimii kuin keidas helteisen matkapäivän päätepisteessä.— 
Oivallinen, hieman kevyt, mutta toimiva tuote!
Pisteet: 34/50
Kvarkenin ulkoasu on tyylikäs.
Vesi- ja iltapalavarastojen täydennysreissulta löytyi sitten vielä toinen Kvarkenin olut, kesäisiin tunnelmiin ehkä vähän heikommin sopiva Home Port –portteri. Keskustan Citymarketissa ei visiitin aikaan muita paikkoja panimon tuotteille edes näkynyt, eikä Bock’siltakaan tainnut kuin pari jo ennestään tuttua olutta hyllyssä olla. No, olutta ei tällä kertaa erikseen joutanut metsästämään ja kyllähän kaksi tikkiä ihan hyvä saalis pitkän ajopäivän päätteeksi oli.
Siinä missä Lighthouse Watchman nautittiin paikan päällä, lähti Home Port kylmälaukussa kohti Keski-Suomea, omaa kotisatamaamme. Merelllisen portterin sovittaminen heinäkuun helteisiin osoittautui hivenen haastavaksi, mutta ensimmäisen semiviileän illan rohkaisemana korkki napsahti auki. Ja olihan se…

Home is where the heart is, for us it’s close to the sea. The area close to Klobbskat has been used as an outpost and a place to guard the sea through times of war and peace. To honour the past, this porter aims at being smooth, but yet give a warmth when drinking after a cold day at sea. This beer will also be a good companion to food. And why not try to age it a year or so, as porters can develop very nicely with time.

Harvemmin muuten näkee kauppavahvuista olutta, jota suositellaan jopa kypsytettäväksi (ks. kursivoitu lainaus).

Kvarken Home Port

Porter / 5,5% /—  Kvarken Brewery, Söderudden, Suomi
Tummanpuhuva, ehkä kuitenkin enempi syvänruskea kuin sysimusta olut niukahkolla ja lyhytkestoisella vaahdolla. Tuoksu on toimiva. Runsaan paahtuneessa tunnelmassa on suklaata, kahvia ja limppuista tuntumaa. Mukana on vienompaa yrttisyyttä sekä kypsää hedelmää.
Maku on aluksi kitkerän suklainen, mutta pehmenee kielen yli edetessään. Suklaasta tulee lempeämmän tuntuista, kahvinen paahteisuus pääsee oikeuksiinsa ja melko tukevan leipäinen tausta takaa riittävän syvyyden tuntemuksen. Yrttinen loppupuraisu on melko napakka, jälkimaku pitkän paahteinen ja kuivaan kääntyvä. Juotavuus on hyvällä tasolla, makuprofiilista ei löydy aukkoja ja suutuntumakin viehättää. Tasapaino on hallussa ja kokonaisuus kerää ansaitut kiitokset.
Tässä on erittäin varmaotteinen portteri.
Pisteet: 37/50