Olutkellari: Laitilan / Koulu Kakolan Kalpea

Kakolan Kalpea

Kun kesäjuomista aikanaan kirjoittelin, ei Reijo Mäen romaanin mukaan nimetty Pale Ale ollut vielä omaan ostoskoriini etsiytynyt. Sittemmin siitä on tullut melko vakiokamaa etenkin kesän mökkiosuuksien aikana. Osasyy tähän on toki ollut mökkikunnan isomman kirkon käyntien kauppakäyttäytymisen ohjaantuminen Lidliin, josta vissytäydennyksen ohessa on ollut hyvä tavata myös oluthyllyä, joka vetää vertoja kylän duopolin kaupustelijoille. Lue tämä miten haluat. Kakolan Kalpea on joka tapauksessa pitäjän parhaimmistoa eikä lainkaan hassumpi tapaus.
Oluella on tölkkipakkausta pidempi historia. 30-litraisesta koekeitosta muotoutui ensin pienen mittakaavan tuote tunnelmallisen Panimoravintola Koulun hanoihin ja tänä keväänä se sai laajemman levikin Koulun ja Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan yhteistyön voimin. Reittausblogin Harrihan raportoi keväällä suoraan Laitilasta oluen tölkitysjuhlallisuuksien keskeltä. Hävettävän pitkä aika tuosta hetkestä meni oman ostopäätöksen tekoon, mutta parempi myöhään kun ei silloinkaan…
Kakolan Kalpean sanotaan huokuvan Reijo Mäen etsiväkirjojen turkulaista maailmakuvaa. Oluen ovat kehittäneet Koulun Teija Huovinen-Laiho ja Laitilalla vielä keväällä vaikuttanut Juha Kylä-Kaila, Mäen antaessa tuotteelle oman hyväksyntänsä. Kakolan Kalpeassa onkin niin sanotusti reijomäkimäinen loppusilaus. Olut on brittihenkinen, suodattamaton Pale Ale, joka on humaloitu saksalaisen Northern Brewerin, jenkkien Cascaden ja Citran sekä aussien Galaxyn voimin. IBUja löytyy 50:n verran ja vaikka britistä puhutaankin, on tämä aika tiukka APA minun makuuni. Hieno juttu!

Kakolan Kalpea Pale Ale on Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan ja Panimoravintola Koulun yhdessä panema railakkaasti humaloitu suodattamaton vaalea täysmallasolut. Kyseessä on kahden varsi-naissuomalaisen pienpanimon todellinen yhteistyön helmi. Panimoravintola Koulu pani yhteistyössä kehitettyä Kakolan Kalpea Pale Alea Panimoravintola Koulun laitteilla vuonna 2016. Tuolloin olutta myytiin ainoastaan Panimoravintola Koulussa, Ravintola Vanhassa Apteekissa ja Ravintola Old Bankissa. Vuoden 2017 keväästä lähtien Laitilassa valmistettua Kakolan Kalpea Pale Alea on saatavissa tölkissä kautta maan.

Kakolan Kalpean valmistuksessa on käytetty vaaleita ohramaltaita ja hieman vehnämaltaita koros-tamaan oluen flavoria ja vaahtoa. Humalointi on voimakkaan katkera ja tuoksusta löytyy hedelmäisiä sitrusten ja marjojen aromeja.
Kakolan Kalpea
Vaalea, keltainen, samea olut kauniilla vaahdolla. Tuoksu on varsin trooppinen aprikoosisen sävyisin tunnelmin sekä iskevän sitruksisin vivahtein. Taustalla kevyttä yrttiä. Vaalea mallasrunko pysyttelee taustalla tehden tilaa humalailoittelulle. On aika toimiva paketti.
Varmat otteet saavat jatkoa maun puolella. Aprikoosi, muut saman sävymaailman trooppiset tuulahdukset sekä hedelmälihaisan muhkea, rehdin kirpakka sitrushedelmäisyys viitoittavat maun pääväylien suuntaa. Katkeranlaisen jälkimaun porteilla on pientä yrtin ja kukkaisuuden tehostetta, mallaspuolen tuodessa vaaleaa kuohkeutta yleistunnelmaan. Hyvällä tapaa ronski. Varsin oivallinen.
Tuomio: Purevalinjainen, raikas ja rapea olut mukavalla trooppisella latauksella ryhditettynä.

Pisteet: 34/50
mainos