Olutkellari: Maku Brewing APA

Maku Brewing APA
  • Tyyli: American Pale Ale
  • Alk.%: 5,6
  • Panimo: Maku Brewing, Tuusula, Suomi
Tölkkituotantoon panostava Maku Brewing toi Alkon valikoimiin parikin uudehkoa tuotetta, joita en vielä ole ennättänyt kunnolla läpikäymään. Kesään sopiva APA on yksi näistä. Panimon taholta konstailemattomaksi perusapaksi tarkoitettu olut on oikeastaan sitä luvattua itseään, vaikka hienoisen karheuden vuoksi ei mittaria tappiinsa väräytäkään.

Tuusulalaispanimon hintataso alkaa Alkossakin olemaan varsin mukavaa luokkaa ja APAlla on ilmeisen hyvä levikki monopoliliikkeen myymälöissä. Alkuun ajattelin tätä senkin vuoksi käteväksi hellejuomaksi, mutta nuo helteet jäivät tänä kesänä lähes tyystin kokematta. Ehkä ensi vuonna sitten? Ja toisaalta, kyllähän näistä makulaisista se IPA vain tuppaa sinne koriin selvästi eniten osuvan.

Hyväilevän raikasta humalointia Amerikan raitin varrelta. Vahvasta mallasrungosta löytyy hedelmää ja havuja. Fiilistä on kuin railakkaassa urheilutapahtumassa.
Maku Brewing APA

Vaaleahko, keltaisen oranssinen ja esimerkillisen kuohkean sekä kestävän vaahdon nostava olut. Tuoksussa hieman kärkevä terä, jonka alla meno on tasapainoisempaa. Sellaista perushyvää greipin, yrttisyyden, sitruksen sekä kevyen havun leikittelyä vasten vaaleaa, hiukan karamellista taustaa vasten.
Maultaan aikalailla tuoksun toisinto. Napakassa greippisyydessä on lopussa hienoista karkeutta, sellaista kovuutta jonka pellettimäisyydeksi olen mieltänyt. Raikas humalailoittelu toistaa tuoksun sävyjä sitruksen, yrttisyyden, greipin ja nyt ehkä hitusen paremmin esillä olevan havuisuuden muodossa. Tausta on vaalea, kevyttä keksisyyttä antava ja humalamarssin tieltä poissa pysyttelevä. Tuo lopun karheus jää harmittamaan, vaikkei se tunnelmaa pilaamaan onnistukaan. Hyvä, mutta kyllä tuo panimon IPA omassa kastissaan edelleen painii.
Tuomio: Perushyvä, hieman karhea APA rehdillä humalatarjonnalla varustettuna.
Pisteet: 33/50
mainos