Olutkellari: Olvi Summer Ale – Hotter Than Iisalmi

Olvi Summer Ale
  • Tyyli: Wheat Ale
  • Alk.%: 5,0
  • Panimo: Olvi, Iisalmi, Suomi

Olvin tämänkeväinen uutuusolut vie meidät tällä kertaa vehnäalejen maailmaan. Kausiluontoisesti saatavilla oleva Olvi Summer Ale laajentaa iisalmelaispanimon craft-henkisten oluiden kirjoa vain hetkellisesti, sillä näillä näkymin sen markkina-aika päättyy syyskuun lopulla (30.09.2018).

Summer Ale on kesäinen, kevyt ja raikas kesäolut tai kuten panimo tiedotteessaan toteaa: vaaleaan mallasrunkoon kehitetty helposti juotava pintahiivaolut. American Wheat Aleksi tyypitetyn oluen rungosta reilut 30% on vehnämallasta, se on suodattamaton ja pastöroimaton täysmallasolut.

Oluen aromihumaloinnissa on käytetty vielä kokeellisessa käytössä olevaa HBC 431 –lajiketta, jota Sorachi Ace ja Citra osaltaan tukevat. Katkeropuolta löytyy 32 EBUn verran ja kokonaisuus on hyvin helposti lähestyttävä, varmasti kesään istuva ja kevyttunnelmainen. Sessioitavaa menoa rentoon käyttöön. Selvää tuulipukujen kahinaa on siis havaittavissa eli aromaattisuudestaan huolimatta varsin kansanomainen, sinänsä ihan hyvänmakuinen ja tasapainoinen olut. Siinä mielessä Hotter Than Iisalmi on sopivan varovainen, ei turhia odotuksia nostattava sananparsi tölkin kyljessä – mikäli hienoisen sarkastisen kommentin sallinette.

En varsinaisesti koe, että Summer Alesta kehkeytyisi ostoskoriini eksyvä kesälisä, mutta uskon sillä olevan rakonsa markkinoilla jahka kevätaurinko vähän lämpimämmin alkaa paistamaan. Omani sain panimolta, rahaa vastaan pitäisi kohta saada jo kaupastakin.

Olvi Summer Ale
Viljavankeltainen ja kaunisvaahtoinen olut. Tuoksu suoraan sihahduksen jälkeen on hyvää enteilevän aromaattinen. Lasiin kaadettunakin ilmassa leijuu vaalea, kevyen trooppinen ja keskirunsas kesän aromi. Sitrusta, sekavampaa yrttiä ja kukkaisuutta. Mallaspuoli kaikuu vaaleana ja vähäeleisenä.

Maku lunastaa panimon lupaukset. Se on hyvin helposti lähestyttävä, virkistävä ja varmasti kesään sopiva. Kevyt, vaalean trooppinen hedelmäisyys, sitrus ja hento ruohoisuus tahdittavat kesäpäivän rientoja. Taustalla vaikuttava mallasrunko on vähäeleinen, vaalea ja läsnäolonsa makupuolella minimissä pitävä. Sessiovehnäale, Pale Ale, modernihumaloitu lager… Sokkona menisi ihan mistä näistä vaan. Lopussa sitrus tiivistää otetta kevyen katkeraksi. Se karsinee kansansuosiota hieman eli antaa juomaan kaivattua särmää. Särmää voisi olla kyllä enemmänkin ja vähän muuallakin kuin takapotkussa. Mutta tällaista sen käsittääkseni oli tarkoituskin olla.

Summer Ale on oluena hyvä ja lupauksensa lunastaessaan onnistunut. Takavuosien Olvi IPAn vau-elämystä ei lähennellä. Hyvälle saunaolut-, piknik- tai yleisolemislinjalle tällä mennään. Sitä lienee haettukin. Eli melko aromaattinen, helposti juotava ja raikas kesäolut.— 

Siinä se kaikessa yksinkertaisuudessaan. Saa nähdä tuleeko silti ostettua, korkeintaan satunnaisesti… Ei vieläkään ole Iisalmi Pale Alen voittanutta Olvin katalogissa.

Pisteet: 30/50