Olutkellari: Pirkka Parhaat IPA

Pirkka Parhaat IPA
”Mutta sitten lidlit, ärrät ja äsryhmäkin myy vain pirkkaviiniä eikä muuta saa vaikkei haluaiskaan!”, on usein kuultu uhkalause alkoholimonopolin purkutahdon vastustajilta. Tosiasiassahan valtaosa Alkonkin viinimyynnistä on sitä kyykättävää ”pirkkaviiniä” vähän hienommilla nimillä varustettuna ja edelleen kasvavissa määrin monilitrapakkauksissa myytynä. Mutta vielä ei kuitenkaan ole tarkoitus viinistä puhua, mutta ehkä siitäkin vielä jossain vaiheessa päästään haastelemaan. Toivottavasti.
Pirkka Parhaat –tuotesarja laajeni vastikään parinkin maltaisen uutuuden voimin. Pari vuotta sitten (silloisen) Saimaan Juomatehtaan kanssa lanseerattu Amber Ale oli ja on varsin toimiva kauppatuote, joten kyllähän saman perheen IPA ja Premium Pilskin sitä myöten kiinnostavat. Ja onhan Pirkka IPA ihan rehellisesti sanottuna sanapari, josta ei muutama vuosi sitten vielä kovin vakavissaan edes haaveiltu. Kyllä siitä varmasti jo puhuttiin, muttei ehkä vakavissaan odotettu. Nyt sitä onkin sitten jo pikkukyläni lähikaupan hyllyssä.
IPAn ja Premium Pilsin valmistus on Amberin tavoin annettu mikkeliläisten haltuun. Pils on kesän 2018 kausituote, mutta ilmeisesti IPAsta kaavaillaan enemmän tai vähemmän pysyvää myyntiartikkelia. Klassista IPA-linjaa kulkeva olut on humaloitu Columbuksella, Cascadella ja Centennialilla – katkeropuoltakin oin mukana mukavasti 65 IBUn verran. Rungosta löytyy Pale Ale-, Vienna-, Hunaja- ja Caramel-maltaita vahvuuden ollessa luonnollisesti 5,5%. Pieni lakiuudistus oikeastaan mahdollisti meille Pirkka IPAn, joten miksei isompi askel saisi sitten tuoda sitä Pirkka-viiniäKIN tarjolle. Nimittäin:

Ainakin tämän IPAn äärellä tulee väkisinkin sellainen olo, että argumentit Pirkka-viinien tulosta kauppoihin alkaa päivä päivältä kuulostaa uhkakuvan sijaan monopolin purkua puoltavalta fraasilta.

Pirkka Parhaat IPA
Oranssihtava, pihkaisen värinen ja nätin, kestävän vaahdon saava olut. Tuoksu on hyvin hedelmäinen, sitrusvetoinen ja havuinen. Aika mehukasta tuntua, mutta pääpainoltaan enempi kuivaan kallellaan. Kevyt toffee tukee hedelmää ja tuoksu on todella toimivalla tasolla.
Maku ei tuoksulle häviä. Taas paljon tropiikin hedelmää, hieman toffeeta ja melko napakkaa greippisyyttä sekä havuista tuoreutta. Jälkimaussa hieman maustettakin, ehkä yrttiä, mutta greippi ja havukko sitä silti dominoivat. Alku on mehukas, loppu kuivemman katkera. Todella mainio IPA.
Nyt jos koskaan: ”Ole tarkka, ota Pirkka IPA!”
Pisteet: 36/50