Olutkellari: Pyynikin Winter Lager

Pyynikin Winter Lager
Pyynikin näytepaketin kolmas olut oli hentoisen savuiseksi ruokaolueksi tyypitetty Winter Lager. Savuoluet osuvat usein meikäläisen makuhermoon, eikä pyynikkiläinenkään sinällään tee asiaan poikkeusta, vaikka varsin hentoinen tuo tuiverruksen taso tässä olikin. Ehkä olut on muutamia kuukausia etuajassa, vaikka nimi talveen viittaakin.
Odottelin jostain syystä vähän tummempaa ilmestystä, mutta varsin vaaleaa oluttahan tämä loppujen lopuksi olikin. Liekö mielikuvani tullut useammin ehkä tummempaa lämmittävyyttä henkivän winter-maininnan ja melko vähäisten vaaleiden savuolutkokemusten myötä, mutta pääsi nyt joka tapauksessa yllättämään.
Oluena tamperelaisten kevyen savuinen lager lunastaa sen asettamat odotukset. Omaan makuun turhankin hentoiseksi jäävä savu toimii vaaleassa makumaailmassa hyvin ja sen ilmeinen nautintopaikka onkin varmasti tuossa nimenomaisessa ruokapöydässä. Ilman apetta nautittuna talviset pakkaskelit vievät kuitenkin voiton ja jäänkin pohdiskelemaan, kuinka tämänkaltainen savuolut toimisikaan siinä kuuluisassa Suomen kesässä? Varmasti paremmin kuin näin talvisaikaan. Ehkä siis tapaamme vielä.

Pyynikin Winter Lager
Vaaleahko, hieman sekalaisen keltainen ja kevyen utuinen olut melko nopeasti laskevalla vaahdolla. Tuoksu on miellyttävä. Vaalea runko ei vaadi savulta ylitselyövää runsautta, vaan maltaaseen sointuvasti sekoittuva, silti riittoisantuntuinen savuisuus toimii hentoisempanakin ilmestyksenä. Mieleni palaa rantasaunan terassille…
Makukin on hyvä, mutta nyt tuo kepeys saa kaipaamaan lisäpontta taakseen. Palvelee tällaisenaan tietty sitä tarkoitusta mihin on tehtykin: kevyen savuinen ruokaolut. Itse ottaisin sen edelleen sopivan mutkattomaksi, mutta luonnetta omaavaksi tunnelmaolueksi luonnon äärelle, rantasaunan terassille. Kesällä. Talvikauteen sovitettuna esitys on liian kesy, vaikkei suoranaista vikaa olekaan.
Tykkään tuosta vaaleaan runkoon sovitetusta hennosta savusta, joka kuitenkin määrittää oluen makua hyvin pitkälle. Tausta on sopivan kuiva, viljava ja tasapainoinen. Katkeroa on vähän, mutta riittävästi, jälkimaku kaikuu kevyen savuisana. Ei pöllömpää, muttei kummempaakan. Jos on vielä kesällä tuotannossa, lienee mökkitesti pakollinen.

Pisteet: 32/50

mainos