Olutkellari: Redchurch Old Ford Export Stout

Redchurch Old Ford Export Stout
  • Tyyli: Foreign Stout
  • Alk.%: 7,5
  • Panimo: Redchurch, Harlow, Englanti

Retsöötsin nuorehko lontoolaispanimo on jostain syystä aina sijainnut pääni sisällä jossain Skotlannin ylämailla. Ehkä tuo nimi luo päähäni jonkinlaisen nummien keskellä nököttävän maalaiskylän laitamilla kohoavan kartanolinnan tai jotain, mutta Itä-Lontoo on joka tapauksessa se oikeampi suunta etsiä panimon peruskiveä.— 

Nimensä panimo on saanut sen perustajan eli lakimies Gary Wardin kotikadun mukaan. Shoreditchin Redchurch Streetin kaduilta alkanut kotiolutharrastus kasvoi pian ammatiksi, jonka harjoittaminen jatkui rautatiesillan alla läheisellä Poyser Streetillä.— Nopeasti kasvanut kysyntä ja kansainvälinenkin huomio ovat kuitenkin pakottaneet laajentamaan toimintaa myös toisiin tiloihin, joissa valmistuu panimon perusvalikoiman tuotteet. Poyser Streetin luolasto on erikoistunut kokeilevampien erikoiserien tehtailuun ja sen yhteydestä löytyy myös oma tap room. Oluiden nimet juontavat juurensa itälontoolaisten alueiden ja kadunnimien kirjosta, etikettien noudatellessa selkeän tunnistettavaa linjakkuutta.

Panimon tuotteita löytyy Suomessa jonkin verran ravintoloista, maitokaupoista ja Alkosta. Ne ovat kuuluneet Viinitien kavalkadiin viimevuodesta alkaen. Nyt maistelussa oleva, varsin toimiva Old Ford Export Stout vei keväällä myös Helsinki Beer Festivalin Vuoden Olut 2017 –tittelin yli 250 oluen joukosta ja se löytyy Ratebeeristä tukevasti tyylilajin top10:stä. Vakiovalikoimaan lukeutuva foreign stout on lähtöisin panimon uudemmasta toimipisteestä, jo hienoisen ajomatkan päässä Lontoosta sijaitsevasta Harlowsta.

Columbuksella humaloitu Export Stout oli oivallinen sinetti viileähkön loppukesän hämärtyvään iltaan. Mökkirauhaan istuva, paahteinen ja greippisesti humaloitu olut toimii näin syksyä vasten muutoinkin mainiosti ja miksei vähän pidemmällekin vuodenkierrossa mentäessä, vaikkei ehkä sitä lumipeitteisen mielentilan vaatimaa tuhtiutta omaakaan.

Redchurch Old Ford Export Stout

Musta, ruskean vaahdon nostava olut. Paahteinen tuoksu on mokkainen, suklainen ja runsas. Sitruksinen tuntu on toinen pääväri greippisemmän rouheuden jättäessä pelimerkit maun puolelle.

Maku on voimakas. Paahtunut maltaisuus on runsasta ja suklaata sekä mokkaista tuntumaa paremmin esillä vaikuttaa olevan tuhdin greippisen menoon yhtyvä nokisuus. Greipin takana sitrusta, hedelmää ja havuja. Aika napakka loppuliuku. Runko peittyy lopussa humaloinnin jalkoihin mikä tietty ohentaa kokonaisuutta. Nokea vielä esiintyy, hyvin viipyillen suklaatakin. Sinällään tasapainoinen, lopulta sellainen ”aika kivasti toimiva”.

Tuomio: Rapsakan greippinen paahdepommi.

Pisteet: 36/50

mainos