Olutkellari: Rogue Farms 7 Hop IPA

Rogue Farms 7 Hop IPA
  • Tyyli: Double / Imperial IPA
  • Alk.%: 7,77
  • Panimo: Rogue Ales, Newport, Oregon, USA

Eipä ole taas hetkeen tullut Roguen oluita lasiin kaadeltua, joten Alkon valikoimiin kesän aikana tullut seitsemän humalan Double IPA lähti mukaan vanhojen hyvien makustelumuisteluiden kunniaksi. Roguen omien humalaviljelmien parhaimmistoa edustava käpykattaus ei nimikkeinä itselleni kovinkaan paljoa kerro, mutta hyvää jenkkivibaa niiden kuitenkin luulisi henkivän. Oluen valmistuksessa on sen nimenmukaisesti käytetty seitsemää eri humalalajiketta: Rogue Farmsin Libertyä, Newportia, Revolutionia, Rebeliä, Independentiä, Freedomia ja Alluvialia.
7 Hop IPA on osa Roguen olutguru John Maierin luomaa, oman maatilan humalasatoja hyödyntävää olutsarjaa. Panimollahan tulee kohtapuoliin jo vuosikymmen täyteen humalafarmin ohjaksissa ja ajan mittaan maapalsta on laajentanut tarjontaansa myös muiden raaka-aineiden ja oheistuotteiden maailmaan – esimerkiksi 7 Hopin maltaatkin tulevat saman maatilan pelloilta. Alunperin koko maatilaprojekti alkoi muotihumalalajikkeiden heikosta saatavuudesta johtuvan niukkuuden vuoksi. Suuret toimijat innostuivat craft-buumin myötä IPA-kulttuurista ja tyhjensivät ostovoimissaan markkinat raaka-ainetarjonnasta. Humalista elävää John Maieria pyrittiin tiedolta varjelemaan ja hädän hetkellä hätäpäissä heitetty ehdotus otti pikaisesti tuulta alleen:
No one dared break the news to John. Besides, it didn’t seem right to deny the artist his favorite tool. Our breakthrough came when someone at Rogue suggested, “Why not grow our own?” That was the beginning of Rogue Farms and the GYO Revolution.
Roguen viljelmäkatalogista löytyy kymmenkunta eri humalalajiketta, joista lähes kaikki (vaiko jopa ihan kaikki) ovat oman kehitystyön tuloksena syntyneitä custom-lajikkeita. Aihetta pikaisesti kaivellessani törmäsin myös vanhaan valokuvaan muutamien vuoden takaa, jossa näkyy farmin jokavuotisten tulvien karuutta. Iloisempia tunnelmia voi sen sijaan lukaista Rogue Farmsin sivuilta, josta löytyy mm. tarinaa sadonkorjuusta taivaisiin kohoavine humalakasvustoineen ja niiden lomassa kuljeskelevine peuroineen.
Kotomaisen lainsäädännön velvoittama infotarra kertoo Alkon hyllystä löytyneen oluen BBE-ajankohdaksi ensi vuoden maaliskuun lopun, eli tiettävästi kohtalaisen tuoretta tämän luulisi olevan? Pullosta oletettavasti löytyvää bottled datea en tietenkään hoksannut etsiä…
Rogue Farms 7 Hop IPA
Kultaisen oranssinen, kutsuva ja vankkavaahtoinen olut. Tuoksu on muheva, runsaan aromaattinen kaikessa havuisuudessaan, sitrushedelmäidyydessään ja trooppisessa tunteikkuudessaan. Mallas tuo mukaan toffeeta ja aika uhkealtahan tämä kaikkiaan vaikuttaa.— 
Ja makuhan on kuin tuoksu konsanaan. Tai no vähän kuivempi ja hedelmien sijaan havukkoon enemmän painottava. Toffeeta löytyy, mutta onneksi tuoksua vähemmän. Mäntyä, pihkaa ja sitrusta. Lopussa pientä lämpöä, mausteenkin potkua. Hyvä, runsas ryhdikäs. Sellainen perustoimiva ja maittava jenkki-IPA, ei valittamista.
Tuomio: Runsas ja aromaattinen jenkki IPA.

Pisteet: 38/50

mainos