Olutkellari: Saimaan Marsalkka Pils

Saimaan Marsalkka Pils
Saimaan Juomatehtaan leikittelevämmät craft-kokeilut eivät oikein ole löytäneet paikkaansa omasta ostokatalogista muutamia poikkeuskertoja lukuunottamatta, mutta samaa ei voi sanoa tämän kesän Marsalkka-perheen tulokkaasta. Alkosta löytyvä 5,8-prosenttinen Marsalkka Pils on nimittäin tullut haettua uusintamaistoon kerta toisensa jälkeen ja kolahtaa osuvasta makuhermoon vielä näin lomarientojenkin jäätyä jo taakse.
Rapea ja puhdaslinjainen, selkeästi esiintyvä pils-uutuus ei aivan tuoreeltaan kuitenkaan osunut tutkani taajuuksille, vaan sain vahvaa vetoapua ostopäätökseeni raumalaisen reittausblogistin kehuvasta arviosta. ”Jos sahtikeisari lageria kehuu, lienee se ostamisen arvoinen kokemus”, ajattelin, enkä ollut väärässä.
Suodattamaton Marsalkka Pils on myös luomutuote ja reilun kolmen euron törppöhintakin on suhteellisen maltillinen, etenkin kun laatutaso on tuntunut pysyvän timanttisena useammankin maistetun pakkauksen otannassa. Jotenkin nämä perusmakuihin keskittyvät Marsalkkat ovat muutoinkin tuntuneet olevan sitä Mikkelin parasta antia ja esimerkiksi saman olutsarjan Luomu Vehnä on ollut kohtalaisen vakiovalinta kesäisten kalaruokien ja vastaavien pariksi. Ei tosin tänä kesänä, mutta eipä ole kuhaa kyllä haaviin vähään aikaan uinutkaan. Hyvä muistutus siis siitäkin aiheesta.
Saimaan Marsalkka Pils

Viljava, keltainen ja kaunis olut. Tuoksu on oivallinen. Vaalea, lämmetessä hivenen leipäinen maltaisuus on runsaanlaista, ruohikkoisen kukkaisesta humaloinnista hyvän parin saavaa ja runsaudestaan huolimatta lajityypille sopivan kevyttunnelamaista. Hyvältä vaikuttaa.
Ja maku todistaa tuoksun puheet totisiksi. Luomurakenteinen Pils osoittautuu mauiltaan puhtaaksi, vaalean maltaiseksi ja humaloinniltaan sopivan napakaksi laatupilsiksi. Kukkainen, hedelmäinen humalointi tulee vastaan jo etuovella, ruohoisemman ja yrttisen puolen noustessa kättelemään takapihalle siirryttäessä. Jälkipeli jatkuu pitkänä, suussa viipyilevänä ja vihertävän purevana hyväkuntoisen mallaspedin pitäessä tunnelman sopivan – muttei liian – tasaisena. Nyt osuu kyllä aika hyvin maaliinsa.
Tuomio: Laadukas ja mukavan pureva Pils Mikkelistä.
Pisteet: 36/50

mainos