Olutkellari: Thisted / Mikkeller Beer Geek Limfjordsporter

Thisted / Mikkeller Beer Geek Limfjordsporter

Alkon valikoimissa jo useamman kuukauden ollut tanskalaisen yhteistyön hedelmä Beer Geek Limfjordsporter ei hiljaisuudesta huolimatta ole jäänyt huomioimatta. Tuotetta tuli hypisteltyä pariin otteeseen verkkokauppojenkin virtuaalihyllyillä jo ennen sen Suomeen rantautumista, mutta ostotapahtuma antoi odottaa itseään hieman pidempään.
Itselleni tämä Thisted Bryghusin ja Mikkellerin yhteiskeitos kaikuu jostain syystä mielessä vain hieman tuunattuna versiona tanskalaisiin kulttioluisiin kuuluvasta, erittäin hienosti toimivasta, lakritsaisesta Thisted Limfjords Porterista. Tuo on kuitenkin melko tarkasti vain puoli totuutta, eikä Mikkellerin voi ilkeämielisempikään sanoa ratsastavan kollabossa vain vanhemman laatubrändin siivellä. Olut on nimittäin sekoitus Limfjords Porterin ja Mikkellerin kulttimaineeseen ampaisseen Beer Geek Breakfast Stoutin reseptiikkaa, mikä tekee siitä periaatteessa kahden eri aikakauden arvostetun arvojuoman pyhän yhteenliittymän.
Beer Geek Limfjordsporter on tyyliltään kahvilla ja lakritsilla maustettu Baltic Porter ja Ratebeer-asteikolla vielä varsin arvostettu sellainen (97/90), joskin jää jälkeen Thistedin originaalista painoksesta, joka kansoittaa vakaasti myös tyylilajin top50-listaa. Kollabo on kuitenkin hyvä kokonaisuus, mutta pidin itsekin huomattavasti enemmän alkuperäisistä painoksista yksinään.

Thisted / Mikkeller Beer Geek Limfjordsporter
Suht hidas, rusehtavan musta olut vaaleanruskealla vaahdolla. Tuoksu on kahvisen paahteinen, samettinen ja paikoin soljuvan salmiakkinen. Hieman nahkea, syvä mutta osin kuiva tunnelma. Toimii hyvin.
Maku myötäilee tuoksun linjoja, mutta on jollain tapaa hyvin suklaisen oloinen. Espressoa, syviä sävyjä maltaan tummemmilta laidoilta, lopussa salmiakkia ja mausteisuutta keskirunsaalta vaikuttavan katkeruuden potkimana. Monisyinen, paikoin samettisen pehmyt, paikoin avoin ja tuulinen. Salmiakki on jännä. Se tuntuu kuin olisi kylmässä, juoksevassa muodossa irti päästetty, ajoittain piilotteleva, toisinaan dominoivakin elementti. Lopussa se muuttuu salmiakkiajauheiseksi pölypilveksi, joka yhtyy espressonkatkuiseen ja havugreippiseen loppukaikuun. Huulia tahmaava, kiehtova versiointi klassikoista, joiden originaalit yksittäisversiot vievät kuitenkin pidemmän korren.
Tuomio: Monipuolinen tulkinta tanskalaisista klassikoista. Syvä ja puhutteleva esitys lajiin sopivia kikkoja hyödyntäen. Ottaisin silti molemmat oluet erillisinä nautintoina.
Pisteet: 38/50

mainos