Olutmatkailijan blogi: Cask-NEIPAA ja Saison Brettiä Cityn sykkeessä

Pikavisiitti Helsinkiin Breedersin keikalle. Ensin pyörähdys Arkadian Alkossa, josta tarttui mukaan jenkkiläisen laatupanimon Boulevardin hyväksi kehuttu Saison Brett. Hintaa 0,75 l pullolla oli hieman reilut 16 euroa, mutta päätin törsätä. Ennen ostoksen korkkaamista oli kuitenkin hetki aikaa poiketa Angleterressä tsekkaamassa cask-valikoima. Enpä ollutkaan hetkeen – itse asiassa moneen kuukauteen – maistanut real alea.

Tarjolla oli Maku Brewingin hieman ehkä ironisesti nimetty Jotain NEIPAa? Nokkelimmat pystynevät päättelään tyylilajin nimen perusteella, joten ei siitä sen enempää. Alkoholia 6,1%. Melko samea olut. Tuoksu ja maku hedelmäisen raikkaita. Katkeroa enemmän, kuin tässä tyylissä yleensä. Aika kaukana tämä on ensimmäisestä noin kymmenen vuotta sitten Lontoossa nauttimastani real alesta. Tarjoilulämpötila tuntuu olevan selvästi viilemäpi ja alkoholiakin on enemmän, kuin perinteisissä britti-aleissa. Hyvä olut, mutta en nyt tiedä toiko tynnyri tähän nyt mitään erityisempää lisää. Vaan tulipa tämäkin harvinaisuus (baari oli kuulemma yhden tynnyrin tätä saanut) nyt testattua ja maistuvaksi todettua.

Seuraavaksi oli sitten aika pistää brettanomyces-saison-mötkö kylmään. Mielestäni en mitenkään erityisesti pulloa matkalla ravistellut tai heiluttanut, mutta varsin aggressiivisesti olut käyttäytyi avaamishetkellä. Korkkia paikallaan pidellyt rautalanka napsahti poikki ja sitä ihmetellessäni korkki sinkoutui hirveällä paineella suoraan kattoon. En muista, että olutpullo olisi koskaan yhtä dramaattisesti auennut (skumpan kanssa niin on joskus kyllä käynyt). Onneksi korkki ei osunut ketään silmään tai muuallekaan.

Kuten olen usein todennut, on saison yksi lempioluttyylejäni. Brettanomycesin lisääminen siihen on kuitenkin hieman kaksipiippuinen juttu. Erityisesti pidempi kypsytys saattaa peittää saisonin ominaispiirteitä jopa liikaakin, mutta toisaalta esimerkiksi Grassrootsin Artic Saison oli varsin loistava esitys, vaikka olin sitä ehtinyt jo jonkin aikaa jääkaapissa hautoa.

Ei tämä Boulevardin Saison Brett nyt missä nimessä huono ollut. Hentoista tallintaustaa löytyi heti jo tuoksusta ja kokonaisuus oli varsin tasapainoinen. Silti sanoisin, että saman panimon Tank 7 Farmhouse Ale on edelleen suosikkini tältä firmalta. En nyt ihan takuuseen kuitenkaan menisi siitä, ettenkö sokkomaistelussa taipuisi enemmän Saison Brettin kannelle. Jos hinta olisi hieman edullisempi, niin ostaisin varmaan uudestaankin.