Olutmatkailijan blogi: Hapanta ja humaloitua: 8 Wired Hippy Berliner Sour Hoppy Ale

Suhtautumiseni hapanoluisiin on hieman kaksijakoista. Parhaimmillaan ne ovat lähes parasta ikinä, mutta valitettavan usein pienpanimoiden maustetut goset ja berliner weisset ovat jääneet jotenkin yksiulotteisiksi. Niinpä olenkin yleensä turvautunut hyväksi havaittuihin belgiklassikoihin, mikäli hapanhammasta on sattunut kolottamaan. Uusiseelantilaisen 8 Wiredin aromihumaloima berliner weisse kuulosti kuitenkin sen verran mielenkiintoiselta, etten voinut väliinkään jättää.

Tyylilajina berliner weisse ehti käväistä lähes jo sukupuuton partaalla, kunnes pienpanimobuumi palautti senkin maailmankartalle. Viime vuosikymmenen alussa Berliinissä käydessäni en muista tyyliin lainkaan törmänneeni, vaikka jostain sitä varmasti olisi makusiirapilla maustettuna löytänyt. Saksalaiset saattavat maustaa weissensa myös mm. vadelmalla tai kuminalla. Maustamattomana berliner weisse on raikasta, vaaleaa ja matala-alkoholista. Valmistukseen on käytetty noin puolet vehnämallasta ja loput sitten yleensä pilsner-maltaita. Maussa korostuu maitohappomainen happamuus. Hiilihappojakin tulisi löytyä runsaasti. Mielenkiintoisena nippelitietona Napoleonin joukot kutsuivat juomaa pohjoisen shamppanjaksi. Mahtoikohan olla sama porukka, joka kutsui myös grodziskieta Puolan shamppanjaksi…

Oikeaoppisen weisse-kulhon puutteessa nautin Hippy Berlinerin grogilasista. Olut on kauniin oljenkeltainen ja kirkas. Alkoholia näyttää olevan 4 %. Tuoksu makea ja tuo mieleen hieman vappusiman. Maku on alkuun sitrusmaisen raikas taipuen sitten puhtaan happamaksi ja kuivaksi. Ei katkeroita, mutta eivät ne tähän tyyliin kuulukaan.—  Miellyttävä ja erikoinen tuttavuus. Humalointikaan ei vaikuttanut pitkästä matkasta hirvittävästi kärsineen tai sitten sen kuuluisi olla vieläkin vahvempi. Niin tai näin, hyvä olut joka tapauksessa.

mainos