Olutmatkailijan blogi: Lagunitas A Little Sumpin’ Sumpin’ Ale: vehnäisä IPA:a aurinkoisella terasilla

Taitavat olla viimeiset kesäpäivät käsillä. Vaan eipä se ihme, kun kohta jo lokakuuta eletään. Jääkaappi pullistelee sekä internetistä tilaamiani jenkkioluita, että kostean kesän myötä ilahduttavan runsaana putkahdellutta sienisatoa. Suppilovahveroita, kanttarelleja, lampaankääpää, sikurirouskua ja löysinpä tänään elämäni ensimmäiset mustatorvisienetkin.

Sienireissun ja pihahommien jälkeen tulikin sitten jano. Lagunitaksen Little Sumpin’ Ale olikin odotellut juontivuoroaan jo melko pitkään. Ja mikäpä paremmin sopiikaan auringonpaisteessa nautittavaksi kuin vehnäolut. Tosin tällä kertaa kyse ei ole mistään ihan perus-Hefeweizenista vaan jenkkihumaloidusta kamasta. IPA:ksi tämä näytetään internetissä luokiteltavan eli arvioidaan nyt sitten sellaisena. ”Way smooth and silky with a nice wheaty-esque-ish-ness”, kertoo panimo.— 

Lagunitakseen olen törmännyt ainakin kerran aiemmin ja silloin maistamani tupla-IPA osui maaliinsa. 1990-luvun alkupuolella panimo näyttää perustetun ja kuuluvan nykyisin Heinekenin omistukseen. Panimoitakin näyttää olevan useampi kappale eri puolilla Jenkkejä. Hieman eksoottisempana huomiona nettisivuilta erottuu Kalifornian panimon valmistama kannabiksella humaloitu olut (joka ei ilmeisesti kuitenkaan sisällä mitään muuta psykoaktiivista komponenttia alkoholin lisäksi). Mutta nyt takaisin aurinkoisella kotiterassille.

Kuten kuvasta näkyy, väri on kaunis. Tuoksu on sitruksinen, maun jatkaessa samalla linjalla. Keskivaiheilla mukaan tulee myös ikään kuin yrttisempi vaikutelma, joka uskoakseni saattaa olla peräisin vehnän käymisprosessista. Lopussa olut tarjoilee kunnollista katkeroa. Enemmän tämä kyllä on IPA, kuin vehnäolut. Mutta juohan tätä, vaan en tiedä tarjoaako vehnämallas mitään kovin erikoista lisää. Se tupla-IPA oli parempi.

mainos