Olutmatkailijan blogi: Maistossa Pühaste Mosaiik

Eestistä tuntuu löytyvän laadukkaita pienpanimoita. Pühasten tarina alkaa panimon nettisivujen mukaan vuodesta 2011, jolloin nykyisin panimomestarina hääräävä Eero valmisti ensimmäiset tee-se-itse oluensa. Vuonna 2014 tarjoutui tilaisuus panna mallasjuomaa Põhjalan tiloissa Pühasten nimellä ja sen jälkeenkin panimo toimi kiertolaismeiningillä aina syyskuuhun 2016 saakka, jolloin oma panimo avattiin Tarttoon.

Nyt maistelussa oleva olut on tilattu oluttakotiin.com nettikaupan kautta. Parasta ennen päiväys näyttäisi olevan helmikuussa 2018 eli suhteellisen tuoretta tavaraa pitäisi olla tarjolla. Humalina on käytetty käsittääkseni varsin trendikästä Mosaicia ja kuivahumalointiin vielä Vic Secretiä. Aiemmin maistelemani saman panimon Vic Secretillä humaloitu Talisman pilsner ainakin oli varsin raikas ja hedelmäinen, vaikkei ehkä aivan mahtunutkaan perinteiseen pilsner-kategoriaan aromihumaloineen. Mallapuolella Mosaiikista löytyy ainakin Viennaa.

Mutta mikä ihmeen Vic Secret? Internet tietää Vic Secretin olevan australialainen humalajike, jonka kaupallinen tuotanto on aloitettu vuonna 2013. Maussa hedelmää ja mäntyä. Lajike soveltuu parhaiten kuivahumalointiin. Liekö tätä käytetty myös Jacobstadsin Victorius Secretissä. Nimi voisi ainakin siihen viitata. Mutta sitten itse asiaan.

Väriltään Mosaiik on punaruskea ja samea. Tuoksu on miellyttävän hedelmäinen. Maku on mielestäni varsin tasapainoinen sekoitus hedelmäistä humalointia sekä mallasta. Jonkin verran tässä on ehkä sellaista modernia humalamehumaista olemustakin, vaikkei mikään NEIPA olekaan. Mitään massiivista katkerohumalointia on turha odottaa, mutta omaan makuuni varsin toimiva IPA.

mainos