Olutmatkailijan blogi: Õllenaut – Väike Raidur

Tulin kokeeksi tilanneeksi muutamia kotimaisia ja virolaisia pienpanimo-oluita oluttakotiin.comin kautta. Suurin syy oli mahdollisuus saada jääkaappiin vihdoinkin Pyynikin Bitch De Elegantia. Sitä kun ei mitenkään tällä hetkellä saa Suomesta kotiin viemisiksi hankittua.

Mutta se siitä, sillä tänään lasiin kaatui virolaisen Õllenautin panema Väike Raidur American IPA. Panimo näyttää sijaitsevan jonkin matkaa Tallinnasta lounaaseen. Ensimmäiset oluet on valmistettu käsittääkseni vuonna 2013. Jonkin verran olen panimon tuotteisiin aiemminkin törmännyt, mutta mitään täysosumaa ei vielä ole muistaakseni vastaan tullut. Katsotaan olisiko Raidur sellainen. Panimo kuvaa olutta näin: ”American IPA brewed with our favourite hops Simcoe, Citra and Columbus.” Alkoholia näyttää löytyvän 7,0%.

Olut jättää pinnalleen mukavan ja varsin pitkäkestoisen vaahdon. Väritys on meripihkan ruskea. Sameutta löytyy jonkin verran. Tuoksussa ainakin raikasta sitrusta. Karamelliakin. Suutuntuma on pehmeän miellyttävä. Yllättäen mausta ei kuitenkaan löydy juurikaan tuoksun lupaamaa raikkautta ja ensi hörppäyksellä loppumaku yllättää kuivuudellaan jo ennen perästä seuraavia kohtuullisen voimallisia katkeroita. Myöhemmin kokonaisuus tuntuu kuitenkin tasaantuvan. Liekö suu tuttunut katkeroihin. Kaiken kaikkiaan olut on ihan maistuvaa IPA:a.

Koska Raiduria suositellaan cheddarin kanssa nautittavaksi, päätin kokeilla sitä myös jääkaapista löytyneen Oltermanni cheddarin kanssa. Ihan toimiva yhdistelmä, vaikkei juusto nyt ihan oikeaoppista olekaan.

Aiemmin tulin korkanneeksi myös Tankerin Cloud Computingin. Tyylilaji oli käsittääkseni White IPA. Panimo tosin ilmoittaa kyseessä olevan Belgian IPA. Olut ei kovin mairittelevia arvioita Ratebeerissä ole saanut, mutta minun makuhermoihini sen hedelmäisen raikas humalointi osui hyvin. Valitettavasti en tehnyt maistelutilanteesta sen tarkempia muistiinpanoja.

mainos