Olutmatkailijan blogi: Olutmatkailija jenkkioluiden parissa: Pelican Umbrella New World IPA

Innostuin taas tilaamaan oluita netistä. Tällä kertaa Beer Republicista. Kyseessä on aiemmin Firmabierin nimellä toiminut käsittääkseni Hollannissa sijaitseva nettikauppa. Aiemmin paikassa on ollut varsin hyvä valikoima sekä hollantilaisia, että belgialaisia oluita, mutta nykyisin valikoima painottuu Jenkkeihin. Asiassa on sekä hyviä, että huonoja puolia: hinnat ovat selvästi eurooppalaisia oluita korkeammat (uskoakseni ainakin osittain tuontitulleista johtuen). Lisäksi aromihumaloidut oluet kestävät aika huonosti pitkää merimatkaa (lentorahtina ei olutta liene järkevää toimittaa) ja sen seurauksena laatu ei kuulemma välttämättä ole aivan sillä tasolla, kuin paikan päälle. Onneksi Beer Republic kuitenkin ilmoittaa oluiden parasta ennen -päiväykset, joten auttamatta vanhtumassa olevat oluet pystyy jättää tilaamatta. Hyvinä puolina on ainakin muista nettikaupoista selvästi poikkeava valikoima. Suurin osa tilaamistani jenkkien india pale aleista on myös pakattu tölkkiin, joka ymmärtääkseni suojelee oluen aromeita pulloa varmemmin.

Ensimmäisenä maisteluun päätyi Oregonissa sijaitsevan Pelican Brewing Companyn Umbrella New World IPA. Panimo kertoo oluen valmistuksessa käytetyn ainoastaan australialaista Ella-humalaa. Pieninä annoksina humala tuottaa ilmeisesti mausteisia, esimerkiksi tähtianiksen kaltaisia, makuja, kun taas isommilla määrillä sekä kuivahumaloinnilla päästään sitten kukkaisiin makumaailmoihin. Tämän kuvauksen lukaisin kuitenkin vasta äsken eli olutta maistellessa se ei vielä ollut tiedossani. Alkoholia oluessa on IPA:lle melko sopivat 7,4%.

Lasiin olut jättää kauniin ja varsin kestävän vaahdon. Väritys on kirkkaan keltainen. Mitään sameutta ei siis havaittavissa eli tätä New World IPA:a ei ainakaan siinä mielessä pidä sotkea New England IPA:an. Tuoksu on marjaisa. Maistetettaessa ensivaikutelmina melko runsaat hiilihapot sekä raikkaus. Mausta erottuu myös marjaisia elementtejä sekä hieman myös humalamehumaisuutta. Katkerot ovat melko olemattomat. Ratebeer tosin kertoo oluesta löytyvän 55 IBU:a. Liekö matka verottanut humalointia vai mistä johtunee.

Kaiken kaikkiaan Umbrella on helposti juotava IPA (jopa yllättävän juotava huomioiden oluen vahvuus), mutta jopa minä kaipaisin edes pientä katkeroista takapotkua, joka nyt siis jäi lähes totaalisesti puuttumaan.

mainos