Olutmatkailijan blogi: Pissaolutta Tanskasta: Nørrebro Pilsner

Miltä kuulostaisi Roskilde-festivaalin kävijöiden pissasta valmistettu olut? Pienpanimobuumi vaati rohkeita vetoja ja sellaiseen on totisesti antautunut Kööpenhaminassa toimiva Nørrebro Bryghus. Ei olut silti nyt sentään aivan kusesta ole tehty. Virtsaa on käytetty maltaan lannoitteena. Se siitä shokkiarvosta sitten.

Roskilde-yhteys kuitenkin kiinnosti sen verran, etten malttanut olla poimimatta pullollista mukaan nettitilaukseeni. Olen käynyt Roskildessa yhteensä kolme kertaa vuosina 2004-2006. Ensimmäinen oli mieleenpainuvin hirvittävine rapalammikoineen. Festarioluena toimi Tuborg, joka oli vielä silloin muistini mukaan 5% vahvuista. Viimeksi Tanskassa käydessäni se oli kuitenkin miedompaa. Liekö muistini väärässä vai ovatko tanskalaiset miedontaneet oluensa. Mikään erityinen makunautinto Tuborg ei lähes viisitoista vuotta sittenkään ollut, mutta tanskalainen alkoholipolitiikka jäi mieleen. Anniskelukarsinoita ei ollut, olutta sai leirintäalueeltakin 30 pullon koreissa, eikä hintakaan ollut mitenkään paha. Siitä huolimatta festarikansa oli varsin sivistyneessä kunnossa. Mutta se menneistä. Kohtahan meilläkin on ehkä lähes yhtä järjellinen alkoholilainsäädöntö. Ehkä.

Nørrebro Pilsner tuoksahtaa melko lailla oikeaoppiselta pilsiltä. Mallasta ja hieman myös humalan aromia. Maussa yllättäen jopa hieman hunajaista makeutta ilmeisesti maltaista peräisin olevana. Ei juurikaan katkeroita. Ehkä aavistus myös ruohoisuutta. Ehkä hieman mitäänsanomaton. Tarina oluen taustalla oli mielenkiintoisempi.

mainos