Olutpostin lasissa: Mala Gissona Batela

Biskajanlahden pohjukassa sijaitsevan omaleimaisen Baskimaan perinteinen juoma on siideri, mutta craft-buumin myötä seutu on nykyään myös kiinnostava olutalue. 2015 perustettu Mala Gissonan panimo sijaitsee kaupunkikaunotar Donostian (espanjaksi San Sebastián) viereisessä Oiartzunin pikkukaupungissa.

Olutpullo kädessäDonostian erityisosaamisalue on ruokakulttuuri ja Mala Gissonakin optimoi oluitaan ruuan kanssa nautittavaksi. Mala Gissona tarkoittaa pahaa miestä ja nimi on viittaus Islannin vesillä asti jo keskiajalla liikkuneille Baskimaan valaanpyyntäjille. Paikalliset kutsuivat termillä sinänsä hyväntahtoisia muukalaisia. Valaanpyrstö on istutettu panimon logoonkin.

Pientä laivaa tarkoittava Batela on gluteeniton kaurahiutaleilla täydennetty humalainen pale ale, vain 4,0 % ja 22 katkeruusyksikköä. Humalat tuontitavaraa, amerikkalaiset Amarillo ja Columbus sekä australialaiset Ella ja Summer. Kultainen väri, lievästi sameutta, poreilua, paksu pienikuplainen vaahto. Tuoksussa sitrusta, herukkaa, bensiiniä, botaanista öljyisyyttäkin. Kohtuullisen hiilihappoinen suutuntuma, hedelmäinen puhdas maku, sitruksinen, ei NEIPA-nektarisuutta. Runko on ohut, mutta makua tulee riittävästi maltaankin puolelta. Hieman karviaismarjaisuutta, kokonaisuus on kuivahko. Jälkimakukin on olemassa, kevyellä, mutta miellyttävällä katkeruudella varustettuna. Tässä on brittiläisen modernin golden alen mieleentuovaa hienovaraista tasapainoa ja monimuotoisuuttakin. Tässä vahvuudessa ilman muuta pale ale -tarjonnan maukkainta kärkeä.

Pisteet (1-5): 3,5

Teksti: Ari ”Arde” Juntunen
Kuva: cyde

 

mainos