Olutpostin lasissa: North Brewing Ornament

Leeds ei ole ollut Englannin kaupungeista kaikkein houkuttelevimman maineessa. Tyly teollisuuskaupunki on tunnettu rugbykeskuksena ja 1970-luvun alussa Englannin jalkapalloa hallinneesta Leeds Unitedista, jota vihattiin kaupungin ulkopuolella. Kaupungin suuri Tetleyn panimo lopetti toimintansa 2011.

OluttölkkiNyt Leeds on ketterästi muuntautunut finanssikeskukseksi ja kaupunki on saaren parhaita craft-olutkohteita. Jopa argentiinalaisen Marcelo Bielsan valmentaman Unitedin pelityyliä ihaillaan laajalti. Mainetta monipuolisuudestaan 90-luvulta asti keränneen North Barin omistajat John Gyngell ja Christian Townsley perustivat North Brewingin 2015.

Ornament on sessio-IPA, 4,1 %, norjalainen kveik-hiiva käytössä, humalina Citra, Azacca ja Simcoe. Hyvin vaaleankeltainen, suhteellisen samea, täyteläistä vaahtoa. Kissanpissainen herukkainen tuoksu, trooppista ylikypsää hedelmäisyyttä lievään happamuuteen asti. Pehmeä kuiva sitruksinen maku, lähes sitruunainen, hyvin heiveröinen maku. Tuoksu antoi odottaa makeampaa hedelmäisyyttä, mutta maussa on sitruksien ohella korkeintaan kevyttä melonisuutta.  Hyvin puhdas olut, mutta makua saisi olla enemmän. Jälkimakuunkaan ei oikeastaan riitä resursseja, se on hyvin lyhyt. Kuiva sitruksisuus nostaa tämän kuitenkin lajissaan keskivertoa paremmalle puolelle.

Pisteet (1-5): 3

Teksti: Ari ”Arde” Juntunen
Kuva: cyde

mainos