Suomen Olutseuran vuosikokous Lahdessa

Suomen Olutseura piti vuosikokouksensa Lahdessa lauantaina 17.3. Samalla matkalla ensi vuonna 30-vuotista taivaltaan juhliva olutseura tutustui Hartwallin valtaviin tuotantotiloihin sekä vieraili paluumatkalla sympaattisella Malmgårdin panimolla.

Suomen olutseura ry järjesti tämä vuoden vuosikokouksen Lahdessa Hartwallin panimon vieraana. Pääosa noin parinkymmenen osallistujan joukosta saapui paikalle yhteiskuljetuksella Helsingistä ja osa omin kyydein. Yleiskokouksessa käsiteltiin seuran mennyt vuosi, myönnettiin vastuuvapaus hallitukselle sekä valittiin uusi hallitus jonka puheenjohtajana jatkaa Antti Kotti.

Paikalla ollut Olutposti tapasi puheenjohtaja Antti Kotin vuosikokouksen aikana. Kysyimme puheenjohtajalta tunnelmia olutseuran tulevaisuuden ja Olutposti lehden kustantajavaihdoksen tiimoilta.

Olo on todella huojentunut, koska tiedän lehden kustannustoiminnan olevan osaavissa käsissä. Nyt voimme seurana keskittyä oleelliseen eli seuratoimintaan. Toimintamme on ollut valitettavan pääkaupunkiseutupainotteista viime vuosina. Kustannustoiminnan siirryttyä pois harteiltamme, voimme keskittyä olutseuratoimintaan myös maakuntatasolla. Nyt pystymme viimein toimimaan niinsanotusti olut edellä. Jäsenhankinnan potentiaalia on paljon ollut käyttämättä ihan käytännön syiden takia. Jäseniä on tällä hetkellä yli kahdeksan sataa. Parhaimmillaan meitä on ollut noin 2500. Seuratoiminnan keskipiste on paikallistunut ja monessa olutseurassa varmasti mietitään miksi yleensä kuulua Suomen Olutseuraan. Paikallisseurat ovat monesti omillaan ja vahva yhteys Suomen Olutseuraan on puuttunut. Pyrimme tulevilla kausilla keskittymään itse jäsenyyden kehittämiseen ja pyrimme tuomaan paikalliset tekijät vahvasti mukaan valtakunnalliseen toimintaan. Pyrimme tuomaan jäsenille uusia etuja ja yhteenkuuluvuutta. Tarkoituksemme on kuitenkin ensisijassa luoda olutseuroille toimintapohjaa koko Suomen tasolla. Tehdään yhdessä vuodesta 2018 oluen kulttuurivuosi ja se tehdään yhdessä myös Olutpostin kanssa.

Suomen Olutseuran vuosikokouksen jälkeen ryhmä tutustui Hartwallin tuotantotiloihin, olutmuseoon ja yrityksen historiaan.— Alkujaan panimovierailun kohteena piti olla Mattssonin panimo mutta sen sijaan osallistujajoukko saikin normaalin yritysesittelyn yrityksen ravintolan henkilökunnalta kiertäen Hartwallin tuotantotiloissa, jotka olivat viikonlopun takia sangen hiljaiset. Olutposti oli — varautunut tekemään vierailusta laajemman artikkelin sekä videoreportaasit, mutta nyt ne jäivät toiseen kertaan.

Iloinen paluumatka Malmgårdin kautta kotiin

Olutmestari Markku Pulliaisen leppoisa olemus ja asiantuntevuus oli omaa luokkaansa.

Matka huipentui käyntiin Malmgårdin panimolle Itä-Uudellemaalle jossa yhdistys sai lämminhenkisen — vastaanoton lähes legendaarisen oluenpanijan, olutmestarin ja usean nykyisen pienpanijan kouluttajan Markku Pulliaisen taholta.— Malmgårdissa Markku vastaa tuotteiden ravintolamyynnistä ja jakelusta, mutta mies nähdään välillä myös tuotannon puolella. Paikalla arvovaltainen vierasjoukko kuuli laajalti panimon historiaa ja tulevaisuuden näkymiä. Panimon tuotanto on kasvanut tasaisesti mutta työvaiheet suoritetaan edelleen käsityönä tuotteiden— tasalaatuisuus edellä mikä varmistetaan säännöllisin mittauksin aistinvaraisen havainnoinnin kautta. Raaka-aineet saadaan pääosin omalta tilalta. Asiakkaiden ja jälleenmyyjien toiveesta panimo on pakannut tuotteet pieniin 0,33 litran pulloihin.

Parituntisen vierailun aikana oli mahdollisuus suorittaa ostoksia jotka olivat pääasiassa maatilan omia tuotteita jauhoista leivonnaisiin oluesta puhumattakaan. Valitettavasti yli 5,5% juomat jäivät ravintolan puolelle sillä omistajarakenteesta johtuen panimolla ei ole ulosmyyntioikeutta.

Pannaanko bisset pieneen pulloon? Näin on tehty Myös Malmgårdilla.