Olutta olutta: Biererei Bar & Vintage Cellar, Berliini, 9.7.2018

Loman aloittajaisiksi pikainen pysähdys Tampereella ja siitä sitten junalla Vantaalle, eli suoraan lentoasemalle ja halpalennolla Berliiniin. Easyjetin myymä lento taisi olla yhteen suuntaan muutaman kympin. Tegelin lentoasemalta bussin ja U-Bahniin vaihtaen Kreuzbergiin hotellille. Viiden-kuuden tunnin operaatio kaikkineen.

Ainainen valitus olutpaikkojen aukioloajoista toistuu täälläkin: merkittävimmät paikat avaavat ovensa siinä neljän kieppeillä. Viikollakin aukioloajat jatkuvat toisesta päästä kyllä pitkälle, jopa kolmeen-neljään aamuyöllä. No, tänään siirtymisiin kului sen verran aikaa että pääsee heti oluelle ilman odottelua. Hotellin nurkilla viitisen paikkaa, joista Schoppe Bräun paikka lähimpänä ja tämä heti kulman takana. Hopfenreich, Lager Lager ja Muted Horn ne kolme muuta. Heidenpetersin paikka Neue Markthallessa ei ole auki maanantaisin.

Bierereihin meinasi olla hankala löytää, vaikka Oranienstrassella onkin ulkopöytineen, mutta ei juuri nimeä esillä. U:n muotoinen baarihuone, takahuoneessa kylmäkaappi/kypsytyskaappi. Olutlista sillä puolella ei nyt mikään maailman pisin, mutta aika kivoja hapanoluita ja muutama IS.

Todella ystävällinen palvelu jenkkityyliin kalifornialaisjampalta, juttua riitti aivan kaikesta, ei pelkästää oluista. Matkailuvinkkejä, cocktail- ja musiikkivinkkejä jaettiin myös auliisti.

Takaosan vintage-tilaan ei päässy käväisemään, mutta on sielä lambicpulloja poikittain. 3 Fonteinen Armand & Gastonin meinasin, mutta tyydyin hanasta Tilquinin hana-Gueuzeen.