Olutta olutta: Hops Craft Beer Pub ja Glöckl Bräu, Graz, Itävalta, 16.7.2019

Tavallaan ohikulkumatkalla tästä Wienin lentokentälle ja Varsovaan. Yhden illan pysähdyksessä ei paljoa ehdi, nousin hissillä Schloßberg-vuorelle, kävin biergartenissa Gösserillä ja tulin funicularilla alas. Hienot näkymät ympäri Grazia. Ehkä Schwarzeneggerin kotitalo näkyy tuolla taustalla rinteessä.

Nopea kierros yllättävän pienen kaupungin ympäri, sitten myöhäiselle lounaalle kaupungin ainoaan(?) saksalaistyyliseen oluttupaan Glöckl Bräulle. Varsin hyvää schnitzeliä ja ihan jees zwickl. Panimoksi mainittu paikallinen Puntigem, mutta monen mutkan kautta omistus yllätys, yllätys, Heinekenilla. Selvästi viinialueella kuitenkin ollaan kun weinstubrleja riittää, mutta olutpaikat ovat tiukassa. Nekin vähät aukeavat vasta klo 18, eikä ennakkotiedustelu ikkunoiden takaa luvannut kummoista. Parhaaksi rankattu Hops oli pimeä tila pienen kujan perällä, en meinannut aluksi edes löytää ovea. Ei ulkoterassia, ja näin hyvällä ilmalla on ankea istua pimeässä. Kai se silti täytyy käydä edes muutaman itävaltatikin vuoksi.

Sisältä yllättävänkin suuri paikka, etuhuoneen lisäksi pitkä lisätila tiskin takana, ja sisäpihalla suurehko varjoisa terassialuekin. Näin sitä voi erehtyä ensisilmäyksellä.Pidän omalaatuisesta sisustuksesta, holvikaari, tummaa puuta, punaista.

Listalla omatuotantoa One Eyed Jock -nimellä, joista kyllä kole kuudesta on lopussa, kuulemma ’kauden loppu’, en kysellyt tarkemmin, mutta kenties kesällä on muutakin hommaa kuin panna. Muutama myös Brewagelta, Bierol ja ehkä kiinnostavimpana Grazilaisen Alefriedin hapanolut.

Ei korttimaksua, joten täytyy selvitä lompakon vähän reilulla kymmenellä eurolla. Sillä saa kaksi 0,3l olutta. One Eyed Jockin All the Lights are Green on hieman belgivaikutteinen, eli aavistuksen hiivaesterinen pale ale, josta ei kauheasti humala-aromeita irtoa. Raa-alta tuntuu, mutta ei kehityskelvoton.

Kyllä tässä mielellään sen pari olutta nauttii, jylhällä sisäpihalla, ilman muita asiakkaita häiritsemässä. Eikä baari jossa soi Gang of Fourin Damaged Goods ole ikinä huono. Alefriedin Mikrozirkus 13 on Fichtenwipfel eli kuusenkerkkäsour. Jos olisin kuusenkerkän ajoissa googlettanut niin olisi ehkä jäänyt tilaamatta, mutta ei tämä ole ollenkaan niin paha kuin voisi luulla. Happamuus on kevyttä, se kuusi maistuu selvästi, mutta raikkaasti. Rungossa on kevyesti kuivaa punaista maltaisuutta tasoittamassa hommaa hyvin. Todella miellyttävä yllätys.