Olutta olutta: Maistilan panimomyymälä, Oulu, 9.2.2018

Pieni askel ihmiskunnalle, yllättävän pitkä askel monopolien Suomelle.

Vikkeläliikkeinen Maistila ehtii ensimmäisenä Oulun seudun panimoista hyödyntämään uuden alkoholilain mahdollistamaa käsityöläispanimoiden ulosmyyntioikeutta. Alppilan Kaarnatiellä sijaitseva panimo sattuu olemaan juuri sopivasti työmatkani varrella, joten paikalle asap.

maistila-1

Aiemmin paikkaa ei panimoksi olisi arvannut, kun mitään kylttejä ei ollut. Nyt eri meininki kun heti portinpielessä on juliste ja pihan perälläkin kyltti ohjaa myymälään. Selvästi enemmän kuhinaa kuin normaalisti pienteollisuusalueen ohi pyöräillessä.

maistila-2

Panimon myymälätilalle on oikein oma ovi ja seinät, kelvannee AVI:lle ja Valviralle. Luultavasti alusta asti haaveissa on ollut, että jos joskus täältä saa ulos myydä, tästä se tapahtuu. Puhuimme Rikun kanssa asiasta ensimmäisellä vierailullani täällä puolitoista vuotta sitten, silloin mallasvarastoon rakennetun parven alla oli vielä tyhjä tila.

maistila-5

Erittäin lyhyestä varoitusajasta huolimatta kello kolmelta asiakkaita oli avajaisissa ajoittain jo pienen tilan täydeltä, luultavasti viikonlopun kävijöille arvottavan ämpärin ansiosta. Valikoimassa ei varsinaisia uutuuksia, mutta yllättävän kattavasti saatu kaikki lähiaikoina näkyneet Maistilat pulloihin tarjolle. Huoneenlämpöisten hyllyjen lisäksi samat oluet myös kylmäkaapissa. Minulle tuli yllätyksenä tieto siitä, että muidenkin oluita saa näissä vähittäismyyntipisteissä myydä 5,5% rajaan asti, mutta en kuitenkaan huomannut kysyä että olisikohan tänne toisten panimoiden oluitakin tulossa. Kelpaisi.

maistila-4

Hieno homma kaiken kaikkiaan, ei tarvitse kauheasti miettiä mitä kautta perjantaisin kotiin pyöräilee, tai että mistä tulee Maistilan oluet jatkossa ostettua.