Olutta olutta: Nolia Beer, Luulaja, Ruotsi, 18.5.2019

Alkuviikosta kävin työreissun yhteydessä todellisella pikareissulla Tukholmassa, mutta neljän maissaolotunnin aikana ei ehtinyt edes blogiin kirjoittaa. Kävin vilkaisemassa Oliver Twistin, Omnipollos Hattin ja Omnipollon uuden kesäterassin/pehmiskiskan/bbq-paikan Floran Humlegårdenin laidalla. Kevät oli pitkällä ja näillä näkymillä terassi on kesällä varmasti paljon täydempi.

Torstaina kotiin ja lauantaina takaisin Ruotsiin, kun Luulajassa oli ensimmäistä kertaa aikaisemmin Uumajassa järjestetty olutfestivaali Nolia Beer. Kolmen tunnin ajomatka Oulusta on aika näppärä, aamukahdeksalta lähtiessä olisi ehtinyt yhdeksitoista festareiden alkuun, mutta piti ensin kiertää kaksi Systembolagetia ja käydä syömässä Luulajan ykkösburgermestassa, Bastard Burgersissa.

Sitten bussilla parin kilometrin matka jäähallille, jossa yhdeltä oli jo yllättävän paljon porukkaa. Näytteilleasettajat olivat itselleni ja netillekin sen verran tuntemattomia, että epäilin homman suosiota. Pääasiassa pohjoisruotsalaisia todella pieniä panimoita, liekö yksikään paristakymmenestä panimosta Uumajan eteläpuolelta?

Sisäänpääsystä 220 kruunua ennakkoon tai 250 ovelta, maksu oluista 10 tai 20 kruunun lipukkeilla. Useimmat oluet irtosi 20 kruunulla, jotkin vahvemmat oli 30 kruunua desi. Lasi oli suurehko tulppaanimalli, jossa viiva desin kohdalla. Jännästi laseja sai vaihdella vaikka jokaisen oluen jälkeen, ja osa tekikin niin, sillä pesufasiliteetit oli surkeat tai oikeastaan olemattomat: Vesipisteen virkaa toimitti vesikanisterit, joiden vieressä oli sanko huuhteluvedelle. Kanisterit koko ajan tyhjänä ja sanko täynnä.

Monilla panimoilla oli vain pari hanaa, kaikilla ei sitäkään, ja valtaosa oluista tarjoiltiin pullosta. Ylivoimaisesti parhaat ja tyylillisestikin mielenkiintoisimmat oluet tarjoillut Jämmerdalen tarjosi vain pullokamaa. Hapanoluille ja belgityylisille oluille tämä sopiikin, tottakai. Jääkaappi tiskin takana tyhjeni sellaista vauhtia että illalla on luultavasti myyty eioota, ensimmäisen oluen loppuessa jo kolmelta. Oluet olivat kautta linjan hyviä ellei erinomaisia, todella mielenkiintoinen panimo.

Puolet panimoista nuorekkaita, mietityllä brändillä ja neipoilla, toinen puoli perinteisempää lagerlinjaa ja muita kevyitä oluita. Ensimmäisistä U&Me, Noisy Bastards, Bryggverket ja This is How jäivät parhaiten mieleen. Jälkimmäisistä Bottenvikens Bryggerietillä oli monenlaista olutta, hapanpuoli toimi, mutta pale alet ei niin.

Yhtäkaikki mielenkiintoinen festari, koska näitä panimoita ei juuri muualla pääse maistamaan, Systeemissäkin saatavuus on satunnaista. Väkimäärästä päätellen voisin veikata että tapahtuma on menestys ja jatkoa toivottavasti seuraa ensi vuonna. Pelkästään Jämmerdalenin takia jo kannatti lähteä.