Olutta olutta: Sonnisaaren panimomyymälän avajaiset, 7.4.

Kolmantena Oulun seudun panimoista myymälän ehtii avaamaan Sonnisaari. Talvikeleillä ei Kempeleen Ylikylälle ole vielä jaksanut lähteä, ja jos tänään olisi ollut eilisen kaltaiset sohjokelit, ei tänne Kiviniemen yrityskyläänkään välttämättä olisi jaksanut pyöräillä. Pakkasyö ehti kuitenkin jäädyttämään pyörätiet, joten ei ongelmaa, ovelle heti kahdeksitoista.

Juttu myymälän avaamisesta oli Kalevassakin, joten odotettavissa vilkas päivä. Panimon aloittaessa pidetty avoimien ovien päiväkin kiinnosti yleisöä, nyt jo useimmat tavalliset oululaiset tuntee panimon, ja kun olutta saa ostaa mukaan, väkeä on sen mukaan. Laskin ainakin seitsemän autokuntaa ennen kahtatoista, harvoin varmaan näin vilkasta täällä lauantaiaamupäivällä. Jonot vain kasvaa avaamisen jälkeen, pieni myymälätila on täynnä ja kolmekymmentä henkeä on jatkuvasti ulkona jonossa ainakin kello kahdelta poislähtiessäni.

Myymälän lisäksi myös panimon puolella on jälleen avoimet ovet. Tila on parin toimintavuoden jälkeen vähän täydempi, käymiskapasiteettia on enemmän ja pullotuskone vie tilaa. Mallasvarasto on nyt laajennusosassa oikealla, toisessa hallissa, josta on lohkaistu tila myymälälle, johon kulku kuitenkin eri ovesta.

Neljässätoista oluessa kivasti uutuuksia minulle, vaikka Hieho ja Humalauta ovat olleet tarjolla muualla, en ole niitä ehtinyt maistamaan. Uuteen maitokaupparajaan mahtuvat Kirpiä, Hereford ja Hopi ovat aivan uusia, lanseeraus tapahtui Helsingissä aiemmin viikolla, mutta saa niitä huhujen mukaan Oulusta muutamista S-kaupoistakin jo.

Kirpiän keittokoko on kuulemma pieni, kegit myytiin tunneissa, joten se lie loppumassa pullossakin ensin. Humalauta näyttää myös tekevän kauppaa kiivaaseen tahtiin itsestäänselvästi tyylinkin takia, eikä nimikään haittaa. Omat olutostokset jäi lopulta tyystin tekemättä, en heti avaamisaikaan tehnyt ostoksia ja myöhemmin ei viitsinyt jonottaa. Hintataso oli lähestulkoon linjassa maitokauppojen kanssa, sen vahvuuden oluet on siis sama hakea kätevämmiltä kauppapaikoilta, mikä on kyllä hienoinen pettymys.

Ylläolevassa kuvassa on vielä hiljaista myrskyn edellä vähän puolenpäivän jälkeen. Muiden raporttien mukaan vielä kolmeltakin jonoja riitti. Porukan määrä yllätti ainakin minut, epäilen että myös panimon väen. Kiinnostusta riittää, hienoa.