Olutta olutta: Stone Brewing Berlin, 10.7.2018

Parin metron ja yhden bussin operaatio erikoiseen puistoon tai oikeastaan vanhalle teollisuusalueelle. Ei kuitenkaan sellaista mitä nykyään teollisuusalueella ymmärretään. Alt-Mariendorfin suunnasta tullessa paikka ei oikein näytä miltään, muutamaa kylttiä lukuunottamatta, punatiilinen teollisuushalli.

Sisällä sitten kaikkea muuta kuin tavanomaista. Ensimmäisenä vastassa on myymälätila, jossa on oluiden lisäksi vaatetta ja muuta sälää, mm. piknik-alustoja löytyy. Kuva ei tee oikeutta, normaalin vaateliikkeen kokoinen tila heti tässä.

Varsinainen ravintolasali on sitten jotain käsittämätöntä. Pöytiä on varmaan satoja, asiakaspaikkoja riittää. Ensimmäisenä tilassa baaritiski saarekkella, jonka ympärillä baaritiskipaikkoja muutamia.

Varsinaiset tilat on pitkissä pöydissä, parinkymmenen hengen pöytiä riittää, niiden lisäksi pienempiä ruokailuryhmiä, lounge-tuoleja, vaikka mitä. Yläkerrassa lisää tilaa, sinne vievien portaiden askelmilla istumatyynyjä. Tähän paikkaan mahtuisi varmaan tuhat henkeä tukkimalla, suurin näkemäni olutravintola.

Nyt asiakkaita on ehkä 20. Asiakaspalvelijoita vähän enemmän. Aivan ylimitoitettua, suureellista hommaa. Ei voi mitenkään kulutus riittää kymmenille hanoillekaan, jos viikolla on näin hiljaista. Ei ongelmia maistetuissa, mutta aloituksen sadasta hanasta on tultu lähemmäs viittäkymmentä.

Vajaa puolet hallista on varsinaists panimotilaa, jotkut näyttää silläkin puolella nautiskelevan oluitaan, liekö panijo

Ulkona hämmästely jatkuu, anniskelualueena puisto, jossa kivipolut risteilevät istutusten lomassa. Aurinkotuolien ryhmä kukkulalla. Älyttömän näyttävä mesta. Alueen nurkassa myös pikkubaari, jossa kuutisen olutta. Ulkona ja muutenkin pöytiin tarjoilu, jenkkimeininkiä.

Kaikenkaikkiaan näyttävin olutpaikka missä olen käynyt, mutta hieman tuntuu turhalta, paikallisia ei liiemmin ainakaan näin viikolla näy. Pitkä, hyvänkuuloinen ruokalistakin. Kaikkia oluita saa desin annoksinakin, ja Stonen omat oluet toimii järjestään. Aivan Euroopan must-see olutpaikka tämä kaikessa hillittömyydessään, mutta myös hyvänä olutpaikkana.