Painavaa asiaa: Mikko Salmen Olut!-kirja julki

Olutkouluttaja ja oluentekijä Mikko Salmi on saanut valmiiksi suurteoksensa Olut! OlutPOSTi onnittelee kolumnistiaan. Lue myös Lari Junkkarin ensiarvio kirjasta.

Mikko Salmen— uuden olutkirjan synty vei 15 vuotta. Kirjaa oli selvästi odotettu: julkistustilaisuudessa olivat paikalla kollegat, ystävät ja asiakkaat vuosien varrelta. Teerenpeli täyttyi puheensorinasta, kun kuutisenkymmentä alan ihmistä ihasteli tuoretta teosta.

Olut!
Mikko Salmen suurtyö Olut! julkistettiin 15. marraskuuta.

Lari Junkkari arvioi Olut!-kirjan tuoreeltaan: Hyvää tekevä olutkirja

Suomessa on julkaistu paljon kiinnostavia olutkirjoja. Ne ovat olleet neljänlaisia: oluen valmistusta kuvaavia, oluen eri tyyppejä esitteleviä, oluttarinoita kertovia tai olutmatkakirjoja. Nyt tule hybridien hybridi: Mikko Salmen Olut! Se on runsas ja monipuolinen kuin suuren valikoiman omaava pubi tai laadukas olutkauppa. Ja se tekee mielelle hyvää!

Kun lukija avaa Salmen kirjan selaillakseen sitä, esiin hyppäävät tietoiskut, tarinat, kuvat ja olutarvioinnit, värikkäästi. Alkusilmäily saa aikaan melkein hengästymisen tunteen. Kun sitten varaa riittävästi aikaa, istahtaa mukavasti ja ottaa ulottuville kelpo juoman, pääsee uppoutumaan tekstiin, joka tarjoaa runsaasti hyvää oluttietoutta.

Mikko Salmi on pitkän linjan olutosaaja. Hän on Mustialan olutkoulun kasvatteja, oluen panija, olutopettaja, olutkirjoittaja ja tietysti oluen nautiskelija. Asiantuntemus näkyy kaikessa. Moni kirjassa kerrottu asia on tuttua suomalaisille oluenystäville, mutta koko ajan tekstissä on niin paljon uutta, että kirja ei tunnu vanhan kertaamiselta. Pidin ratkaisusta, että kerrataan vielä kerran tärkeimmät oluttyypit ja annetaan arvioinnit niitä edustavista oluista.

Isosti hyvää olivat myös faktapohjaiset tietoiskut ja tarinat historiasta ja monista eri panimoista ja paikkakunnista. Eniten minua hykerryttivät Salmen kaunokirjalliset fiktiotekstit. Ne ovat uskaliasta ja juuri siksi komeaa revittelyä. ”Olutkuplan elämää” ja ”Wittenbergin Aamutähti” ovat omia suosikkejani; niissä on klassikkoainesta.

Lukijan asiantuntemusta lisäävää – ja siksi niin kehuttavaa – on jokaisen oluttyypin kohdalla oleva tekstiosuus ”Pöytätavat”, jossa Salmi kertoo tuon oluttyypin tarjoilukoodin mitä-missä-milloin-minkä kanssa. Sitkeä pyrkimys enentää oluenkuluttajien ymmärrystä oluen ja muun ruoan yhteensopivuuksista on olutkirjoittajan hieno missio.

Siis eikö mitään huomautettavaa kirjasta? Mikä voisi olla toisin? Ei. Ei mikään. Aivan jokaisen kirjan kohdalla voi toki sanoa, että viiden prosentin leikkaus tekstimäärään tekee aina hyvää. Joku voisi sanoa tästä kirjasta, että +5 prosenttia olisi vielä parempi. Minä totean, että antaa nyt kerrankin kuohua yltäkylläisesti!

Yllä olevalla videolla Mikko Salmi kertoo kirjan sisällöstä.

 

mainos