Panimokollaboraatiota Englannin malliin

Mallaskosken Panimon oluentekijä Jyri Ojaluoma on monen kollaboraatio-oluen teon kokenut mies, mutta kollaboraatio-oluen teko Britannian vanhimmassa panimossa Shepherd Neamella oli ainutlaatuinen kokemus.

Ojaluoman kollaboraatio-olueiden tekeminen on vienyt Seinäjoelta, Mallaskosken Panimolta ympäri maailmaa, Kiinaan ja Yhdysvaltoihin asti.

”Olen reissannut vieden hiivaamme Coloradoon, Tommy Knocker -panimolle oluentekoon, käynyt tekemässä olutta niin Kiinassa
kuin Borg Brugghúsissa Islannissa ja tietysti pannut olutta naapurimaassamme Virossa, Tanker– ja Põhjala-panimoilla”, kertoo Ojaluoma. ”Mutta kun legendaarinen Shepherd Neamen panimo, jossa historiaa on muille asti ja tunnettuvuutta ympäri maailmaa, halusi
minut tekemään kollaboraatio-oluen, pitäähän sinne lähteä. Oli mahtava päästä tekemään olut näin legendaariselle panimolle. Itse ihailen panimon brittityylisiä ale-oluita, mitkä tehdään panimotalon omalla luonteikkaalla perinnehiivalla.”

Jyri Ojaluoma

Vuonna 1998 perustettu Mallaskosken Panimo on Suomen ensimmäisen pienpanimoaallon tulokkaita mutta Shephers Neame voittaa kyllä panimovuosissa, kyseessähän on Englannin vanhin panimo, jonka perustamisvuosi on 1698. Shepherd Neame on tunnettu ale-oluiden
valmistaja, jolla on useita ystäviä myös Suomessa. Mallaskosken Panimon ja Shepherd Neamen yhteistyönä syntyvä olut on kylmään
vuodenaikaan sopiva winter ale, joka kantaa nimeä Howling Wolf.

”Suomalaisuutta oluessa on Viking Maltin kotimainen ohramallas, ja paikallisuutta edustaa täällä kasvatettava East Kent Goldings -humalalajike”, sanoo Ojaluoma. ”Itse oluesta on tulossa perinteinen brittiale, jossa maistuu myös panimon oma hiiva. Olutta tulee myytäväksi Suomeen ja sitä tehdään paikallisesti myytäväksi myös cask-versiona. ”

Ojaluoma on itse brittioluiden fani, joten oluenteon lomassa on ollut mielenkiintoista maistella paikallisia oluita, varsinkin cask-versiona. ”Hauskaa on myös, miten paikalliset puhuvat vahvasta oluesta”, Ojaluoma vinkkaa. ”Meille vahva olut on yli viisi-prosenttista, mutta täällä 4,5% Howling Wolfia kuvaillaan vahvaksi prosenteiltaan. Itse kuvailisin tätä olutta kuitenkin helposti juotavaksi, lämmittäväksi britti-aleksi.”

Kollaboraatio-oluiden tekeminen avaa myös maailman erilaisiin panimoihin. Ojaluoman mukaan tässäkin oluenteossa yksi viehätyksestä on, että pääsee sisälle panimon toimintaan aivan eri lailla kuin panimovierailulla. Shepherd Neame on vuosisatoja vanha panimo, joka on rakentunut pikkuhiljaa nykyisekseen. Panimon mäskäysastiat ovat viime vuosisadan alusta, ja niitä on kunnostettu käytettäväksi edelleen, ja jopa mallasmyllyn vanhimmat osat ovat jo 120-vuotiaita ja yhä käytössä.

”On ainutlaatuista olla osa tämän tyyppisen panimon toimintaa yhden oluen verran”, hehkuttaa Ojaluoma. ”Varsinkin kun samalla pääsee kunnolla tutustumaan panimon henkilökuntaan. Oluenteko on kuitenkin myös paljolti odottelua ja käytimme tämän ajan Rupertin kanssa
kiertääksemme kaikki panimon nurkat.”

Shepherd Neamen panimopäällikkö Rupert Hodgkins on myös innoissaan yhteistyöstä Mallaskosken Panimon kanssa.

Jyri Ojaluoma ja Rupert Hodgkins

”Tapaamiseemme Jyrin kanssa sisältyi myös hieman jännitystä, koska kun googletin Jyrin etukäteen, odotin hieman pelottavaa, tiukkakatseista tyyppiä, mutta Jyri onkin hyvin leppoisa ja hauska mies. En ole ennen tehnyt olutta suomalaisesta maltaasta, ja onkin
ollut kiinnostavaa nähdä miten se toimi meillä”, kertoo Hodgkins. ”Itse pidän kollaboraatio-oluiden tekemisestä, aina sitä oppii toiselta oluentekijältä uutta.” Hodgkins itse on ollut Shepherd Neamella töissä jo kaksitoista vuotta ja katsoo panimon pitkän historian olevan sekä mahdollisuus että haaste. ”Historia tekee panimon mielenkiintoiseksi, mutta samalla meidän täytyy katsoa eteenpäin, että emme jää modernien panimoiden jalkoihin. Panemme täällä eniten perinteistä britti-alea, josta me olemme tunnettuja, mutta toki teemme täällä myös paljon lager-olutta. Meillä on myös oma cask-clubimme, jossa teemme perinteisiä ja modernia cask -oluita pubiasiakkaillemme”,
sanoo Hodgkins. ”Käytämme pääsääntöisesti paikallista East Kent Goldings -humalaa ja paikallista mallasta, joten usea oluemme on paikallissertifioitua.”

Kaksipäiväisen oluenteon jälkeen Ojaluoma jätti Howling Wolf -oluen käymään Hodgkinsin hellään huomaan. ”Maistoimme vierrettä ja ainakin sen perusteella oluesta on tulossa mainiota”, takaa Ojaluoma. ”Suomessa olut on marraskuussa, joten sitten muutkin pääsevät maistamaan tätä, itselleni rakasta yhteistyön hedelmää.”

Teksti ja kuvat: Anikó Lehtinen

Artikkeli on julkaistu Olutposti-lehden numerossa 4/2019.

Lue Olutposti -lehden kesänumero nyt ilmaiseksi verkosta!

mainos