Kesän helteet eivät lisänneet alkoholin myyntiä

Helteet eivät lisänneet alkoholin myyntiä.

Oluen, siiderin, long drink -juomien sekä virvoitusjuomien ja kivennäisvesien kotimaanmyynti oli 226,0 miljoonaa litraa heinä-syyskuussa 2021. Juomien kokonaismyynti kasvoi 5,7 prosenttia edellisen vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Poikkeuksellisesta helteestä huolimatta alkoholipitoisten panimojuomien myynti laski 1,4 prosenttia.

tilasto

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton jäsenyritykset myivät olutta kolmannella vuosineljänneksellä yhteensä 90,0 miljoonaa litraa. Edellisestä vuodesta oluen myynti laski 2,9 prosenttia. Long drink -juomia myytiin 15,6 miljoonaa litraa ja kasvua oli 7,9 prosenttia. Siiderimyynti laski hieman. Siideriä myytiin 6,4 miljoonaa litraa ja myynti laski 0,4 prosenttia.

Alkoholittomia juomia myytiin merkittävästi enemmän kuin vuotta aiemmin kolmannella vuosineljänneksellä. Myynti kasvoi heinä-syyskuussa yhteensä 13,6 prosenttia edellisen vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Virvoitusjuomia myytiin 78,3 miljoonaa litraa ja kivennäisvesiä 35,6 miljoonaa litraa. Virvoitusjuomamyynti kasvoi 7,7 prosenttia ja kivennäisvesien myynti kasvoi 29,2 prosenttia.

panimoliiton logo”Kuluttajat ovat hienosti löytäneet vedet kuumien kesäpäivien janonsammuttajina. Kuluttaja kuitenkaan harvoin tietää maksavansa lähde- ja kivennäisvesistä virvoitusjuomaveroa. Tullinimikkeisiin pohjautuva verotus on aina ongelmallinen kohdistuessaan vain joihinkin tuotteisiin ja jättäen osan juomista veron ulkopuolelle. Virvoitusjuomavero tulisi poistaa kilpailua vääristävänä”, sanoo Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton toimitusjohtaja Tuula Loikkanen.

Suomalaiset maksavat ylimääräistä veroa sokeripitoisista virvoitusjuomista 32 senttiä litralta ja sokerittomista virvoitusjuomista sekä kivennäisvesistä 13 senttiä litralta. Veroa korotettiin merkittävästi vuoden 2020 alussa. Verotus pohjautuu tuotteiden tullinimikkeisin ja veron piirissä ovat muun muassa limonadit, kivennäisvedet, lähdevedet, mehut ja alkoholittomat oluet, mutta ei esimerkiksi kahvi ja tee. Juomapakkauksista maksetaan lisäksi pakkausveroa 51 senttiä litralta, ellei pakkaus kuulu pantilliseen kierrätysjärjestelmään.

Suomalaisten vesien kulutus on edelleen EU-maiden pienintä, 24,6 litraa henkilöä kohden vuodessa. Virvoitusjuomia suomalaiset juovat noin 54,6 litraa henkilöä kohden vuodessa, mistä noin puolet on sokerittomia tai vähäkalorisia juomia. Kulutus on alle eurooppalaisen keskitason.

Tiedot perustuvat Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton jäsenyritysten myyntitilastoihin.

Lähde ja kuva: Panimoliitto

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto ry on olutta, siideriä ja long drink -juomia sekä virvoitusjuomia ja kivennäisvesiä valmistavan kotimaisen elinkeinon edunvalvoja. Liitto edustaa yhtä maamme vanhimmista teollisuudenaloista. Liiton jäsenyritykset ovat Oy Hartwall Ab, MBH Breweries Oy, Momentin Group Oy, Olvi Oyj, Red Bull Finland Oy ja Oy Sinebrychoff Ab.