mainos
mainos
mainos
mainos
mainos
UutisetAnikó Lehtinen

Pienpanimoiden etämyynti koronatukitoimenpiteenä ei toteudu

Pienpanimoiden etämyynti koronatukitoimenpiteenä ei toteudu

Pienpanimoiden etämyyntiä koronatukitoimenpiteenä ei tulla toteuttamaan. Hallitus on käsitellyt asiaa torstaina ja on tullut siihen lopputulokseen, että etämyynnin salliminen on liian raskas toimenpide ja että se ei ole oikea keino pienpanimoiden tukemiseksi.

Hallitusryhmien mukaan yksi ongelma etämyynnin sallimisessa on sen rajaus vain pienpanimoihin. Jos etämyyntioikeus sallitaan, niin se pitäisi sallia mahdollisesti kaikille kotimaisille toimijoille. Olutposti ihmettelee tätä, koska Suomessa on muitakin rajauksia, jotka koskevat vain pienpanimoita, kuten esimerkiksi panimomyymälän pito.

Pienpanimoiden etämyynnin sallimista on ajanut Pienpanimoliitto, Olutliitto sekä Olutpostin adressikin. Lisäksi kansanedustaja (vas) Jari Myllykoski on tehnyt asiasta lakialoitteen, jonka on allekirjoittanut 110 kansanedustajaa.

Ministeri Katri Kulmuri kertoi Twitterissä toukokuussa, että hallituspuolueet ottavat pienpanimoiden etämyynnin valmisteluun ja päätöksiä saadaan jo kevään lopussa. Sittemmin  Sosiaali- ja terveysministeriö antoi selvityksen, jonka mukaan väliaikaista etämyyntiä olisi mahdotonta toteuttaa osana koronatoimia.  Asiaa ei myöskään pidetty enää kiireellisenä, joten sitä on käsitelty vasta nyt.  Päätös on, että hallitus ei jatka pienpanimoiden etämyynnin valmistelua, mutta mahdollista on että pohditaan muita keinoja pienpanimoiden tukemiseksi. Jari Myllykosken aloitetta on mahdollista käsitellä aikaisintaan syykuussa, kun eduskunnan istuntokausi alkaa.

Nyt voimassa oleva alkoholiaki ei mahdollista pienpanimoiden etämyyntiä Suomen sisällä, vaikka se on mahdollista EU:ssa ja Suomessa saa tilata alkoholijuomia myös toisesta EU-maasta. Suomen sisäisen pienpanimotuotteiden myynnin  on tapahduttava myyntiluvan saaneessa pienpanimossa paikan päällä. Tällä hetkellä lain mukaan alle 500  000 litraa vuodessa tuottavat käsityöläispanimot saavat myydä tuotteitaan suoraan kuluttajalle 12 % asti omasta myymälästä, kun taas alle 15  000  000 litraa tuottavat pienpanimot saavat myydä maksimissaan 5,5%  tuotteita kuluttajille omasta myymälästään.

Etämyynnin toteutuessa etämyyntiluvan saanut pienpanimo olisi saanut kuljettaa tai kuljetuttaa itse tuottamansa alkoholituotteen suoraan asiakkaan kotiovelle ympäri Suomea.

Asiasta kertoi Helsingin Sanomat 3.7.2020.

Lue lisää:

Valmistelevaa työtä kotimaisten pienpanimojen etämyyntiin ei ole käynnistetty

Nämä kansanedustajat allekirjoittivat lakialoitteen pienpanimoiden väliaikaisen etämyynnin sallimisesta

Yli 3000 nimen Oluen etämyynti ja kotiinkuljetus sallittava! adressi toimitettu eduskuntaan

Lue Olutposti -lehden kesänumero nyt ilmaiseksi verkosta!